Cele mai riscante rețele Wifi. Nu trebuie să te conectezi niciodată la ele

17 Sept. 2023, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2023, 07:58 // Actual //  Lupu Eduard

Cele mai riscante rețele Wifi. Specialiștii în tehnologie au declarat că nu este bine să te conectezi la ele pentru că acestea le-ar putea permite hackerilor să intre în telefonul tău.

Cele mai riscante rețele Wifi. Specialiștii în tehnologie au declarat că telefonul tău și datele mobile pot fi în pericol dacă faci asta. Utilizarea Internetului gratuit din cafenele, trenuri sau alte locuri publice te pot expune riscului de piraterie informatică. Aici vin foarte mulți clienți care se pot conecta la aceeași rețea partajată.

Hackerii îți pot afla parolele conturilor tale și alte date personale. Hotelurile pot fi și ele periculoase. Hackerii pot obține cu ușurință acces la unele rețele Wifi deschise ale hotelurilor și pot prelua controlul routerelor. Aceeași problemă se aplică și în transportul public. Multe persoane au fost victimele atacurilor malware.

Specialiștii în tehnologie îți recomandă să instalezi o aplicație antivirus. Există o mulțime de aplicații de securitate gratuite pe care le poți cumpărata. Printre acestea se numără Avast, Malwarebytes, Kaspersky și AVG, potrivit Mirror.

Rețele Wifi periculoase

Turiștii britanici sunt deja ținta principală a criminalității în străinătate. Experții în securitate cibernetică au declarat că WiFi-ul ar putea să vă spioneze. Înainte de a vă conecta la Internetul de la hotel, asigurați-vă că verificați numele exact și parola la recepție. Activarea unui antivirus sau firewall pe smartphone sau laptop v-ar putea ajuta.

Adrianus Warmenhoven de la NordVPN a spus: „Hackerii pot folosi vulnerabilitățile de securitate cibernetică ale unui hotel în mai multe moduri pentru a ajunge la tine chiar și în camera ta. Așadar, în timp ce sunteți în vacanță și folosiți conexiunea la internet a locului în care vă cazați, ar trebui să fiți precauți și să gestionați riscurile de securitate cibernetică. În primul rând, ar trebui să fiți atenți la utilizarea oricărei rețele WiFi publice, chiar și într-un hotel. Hackerii se pot conecta la WiFi-ul unui hotel și pot viza parolele și informațiile private ale călătorilor sau chiar pot crea o rețea falsă cu același nume ca WiFi-ul oficial pentru a păcăli oamenii”, a spus acesta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău