Turcia aduce gazul din Rusia înapoi în Europa

17 Sept. 2023, 06:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2023, 06:58 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia aduce gazul din Rusia înapoi în Europa. Planurile de la Ankara pentru un nou hub energetic în Tracia. Gazul din Rusia, „rebotezat”.

Sancțiunile impuse Rusiei și dorința Europei de a nu mai cumpăra gaz rusesc nu vor reprezenta o problemă în planurile Turciei de a crea și a pune în funcțiune un hub pentru gazele naturale.

Declarația a fost făcută pentru agenția rusă de presă TASS de o sursă responsabilă cu planificarea strategică în sectorul energetic al Turciei, potrivit Oikonomikos Tachydromos.

Gazul din Rusia, înapoi în Europa?

„Vedem că există un oarecare sentiment negativ pentru achizițiile de energie rusească. Din cauza acestui climat, există semnale că hubul de gaze naturale din Tracia ar putea avea probleme.

Cu toate acestea, situația este de așa natură încât Rusia poate vinde cantități mari de gaze naturale către Turcia. Sub această formă gazul devine local într-un anumit sens și poate fi vândut împreună cu gazul din alte țări fără a fi supus sancțiunilor”, a afirmat sursa respectivă.

Jucători noi

Potrivit aceleiași surse, Turcia intenționează să implice pe viitor mai mulți jucători pentru distribuirea de gaz prin acest hub. Volumele mari de gaze naturale care vor circula pe acolo, cu Rusia în măsură să furnizeze cea mai mare parte, „vor asigura o dezvoltare stabilă a proiectului pentru început, care va permite și formarea unui preț atractiv”.

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a subliniat că Turcia continuă să lucreze la hubul de gaz pentru a se asigura că Europa va primi în continuare gaz rusesc prin intermediul țării sale.

„Discutăm despre problema energetică drept prioritate și suntem în dialog cu fiecare dintre partenerii noștri în marja summit-urilor și în cadrul tuturor platformelor internaționale. Discutăm pașii care trebuie realizați. Proiectul nostru de a transporta gaz natural rusesc în Europa prin Turcia continuă. Resursele din alte țări vor putea intra și pe piața europeană întrucât Turcia este un centru energetic global”, a spus Erdoğan, potrivit TRT TV.

El a adăugat că, în viitor, Ankara plănuiește „să ia măsuri pentru a crea o bază firească pentru comerțul cu gaze prin intermediul Turciei”.

Turcia va stabili prețurile pentru gazul din Rusia

„Prețul mondial al gazelor naturale va fi determinat în Turcia, mai ales având în vedere pașii concreți pe care îi vom face. Am discutat despre opțiunea unui hub de gaze naturale în Tracia cu [președintele rus Vladimir] Putin la Soci. Aproximativ 40-50% din gazele naturale care vor ajunge în Tracia vor acoperi nevoile Turciei, dar Europa așteaptă acum gaze naturale de la noi”, a spus liderul turc.

Mai exact, Ungaria așteaptă gaze naturale de la Turcia și „au fost făcute promisiuni” către Budapesta că Ankara „va furniza gaze naturale Europei prin centrul său de distribuție din Tracia”.

După cum a remarcat Erdoğan, centrul de afaceri din districtul Atasehir din Istanbul, la rândul său, ar trebui să devină o platformă de schimb pentru tranzacționarea atât a resurselor energetice, cât și a unor resurse naturale și a unor metale.

„Alături de hub-ul de gaze naturale din Tracia, va exista un centru comercial la Atasehir. Luăm măsuri pentru a rezolva problema prețurilor. Lucrările în această problemă sunt realizate de Ministerul Energiei în consultare cu partenerii”, a adăugat el.

Infrastructură

În octombrie 2022, Putin a propus crearea celui mai mare hub de gaze naturale din Europa în Turcia și redirecționarea către acest hub a volumului de gaze naturale care nu mai poate trece prin Nord Stream.

Turcia a spus că pentru demararea proiectului este pregătit aproape totul în ceea ce privește infrastructura, dar că sunt necesare modificări legislative.

Întâlnirea de la Soci

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu liderul rus Vladimir Putin la Soci pe 4 septembrie, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a reiterat ambițiile Turciei de a deveni unul dintre cele mai importante centre energetice din lume prin conectarea țării la piețele energetice din Europa pentru transportul gazelor naturale rusești.

„Luăm în considerare [cooperarea în] sectorul energetic pe diferite capitole. Vom derula diverse proiecte de furnizare a produselor energetice Europei și lumii prin țara noastră. Odată cu înființarea centrului de gaze naturale în Turcia, se vor face progrese atât în ​​ceea ce privește furnizarea de energie, cât și în ceea ce privește prețurile”, a declarat Erdoğan reporterilor la întoarcerea sa de la Soci în Turcia.

Erdoğan a descris cooperarea dintre Turcia și Rusia în sectorul energetic ca fiind una strategică. „Am spus deja că vom face din țară un hub energetic. […] Vom transforma țara într-un important centru de gaze naturale datorită investițiilor noastre din ultimii ani”, a spus el.

Gazul din Rusia, trecut prin BOTAȘ

Într-o conferință de presă susținută pe 4 septembrie, Putin a spus că Gazprom și BOTAȘ lucrează la o foaie de parcurs pentru implementarea hub-ului energetic pe teritoriul Turciei.

Erdoğan a spus că ambițiile Turciei țintesc spre a deveni un hub de gaze mai degrabă global decât unul regional, subliniind angajamentul Ankarei de a continua cooperarea energetică cu Rusia în acest scop, pe baza principiului win-win.

Pe lângă înființarea unui hub de gaze naturale în Tracia, Ankara speră să înființeze și un centru la Istanbul pentru a coordona interesele țării în sectorul energetic, precum și în sectorul extractiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău