Centrul comercial UNIC – în fața unei noi etape de dezvoltare

15 Apr. 2022, 11:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Apr. 2022, 11:04 // Actual //  Lupu Eduard

Creat încă în îndepărtatul 1945, Centrul comercial UNIC este o veritabilă carte de vizită a Chişinăului. De-a lungul anilor, UNIC a cunoscut diverse etape de dezvoltare, dar, cu siguranţă, centrul comercial a trecut la un nou nivel abia în 2016, odată cu venirea la cârma acestuia a noilor proprietari, informează TRIBUNA.

În scurt timp, imaginea faţadei Centrului UNIC se schimbă radical, iar modernizarea are loc în baza unui concept creat de arhitecții de la cunoscuta companie germană Chapman and Taylor.

Noul proprietar a făcut investiţii serioase în infrastructura edificiului, acestea fiind îndreptate spre amenajarea scuarului din fața Centrului Comercial și amenajarea teritoriului adiacent de pe str. Ismail. Astfel, au fost demolate toate construcțiile ușor demontabile – piața de flori, terasa de vară etc., iar în rezultat această zonă din centrul capitalei a căpătat cu totul altă „față”, mult mai atractivă.

Schimbările benefice demarate de noii proprietari au condus la atragerea mai multor branduri cunoscute. Astfel, printre cei 327 de agenți economici ce activează acum în cadrul Centrului pot fi menționați: ENTER, PROMSTORE, McDonald’s, Meli Melo, Vizaje-Nica, Papirus, Moon Glow, MySkin, Cristina, Alina Bradu, Vitalie Burlacu, MAIB, Fincombank etc.

Noii proprietari nu ascund că lucrările de modernizare şi investiţiile nu se opresc aici. Astfel, la etapa următoare vor fi făcute serioase investiţii pentru creșterea confortului și amenajarea zonei, astfel încât aceasta să devină cel mai frumos loc de agrement și relaxare din mun. Chișinău, destinat chișinăuienilor și oaspeților capitalei.

Planurile de dezvoltare pe termen scurt și mediu țin inclusiv și de creşterea numărului locurilor de parcare – de la 240 la 609. Şi acestea vor fi create fără a fi afectat scuarului din faţa Centrului Comercial.

De asemenea, urmează a fi atrase noi branduri cunoscute la nivel mondial. Cinci astfel de branduri deja şi-au dat acordul să-şi înceapă activitatea în cadrul Centrului, inclusiv aici a fost deschis primul magazin din Republica Moldova sub brandul KOTON.

Şi toate acestea Centrul Comercial UNIC le face sub sloganul: Totul pentru locuitorii şi oaspeţii capitalei! Totul pentru oameni!

 

Realitatea Live

27 Mai 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 12:15 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2023, numărul deceselor înregistrate în Republica Moldova a fost de 33,7 mii, potrivit datelor provizorii furnizate de Biroul Național de Statistică. Aceasta reprezintă o scădere de 6,8% față de anul 2022, când s-au înregistrat 36,2 mii de decese. Rata mortalității generale a scăzut la 13,7‰, cu 0,6 decese mai puțin la o mie de locuitori comparativ cu anul precedent.

Analiza pe sexe arată o rată a mortalității de 15,7‰ pentru bărbați și 11,9‰ pentru femei. Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, principalele cauze de deces în 2023 au fost bolile aparatului circulator (57,8%), tumorile maligne (17,6%), bolile aparatului digestiv (8,4%), accidentele, intoxicațiile și traumele (4,9%) și bolile aparatului respirator (4,6%).

Un aspect notabil este diferența semnificativă între mortalitatea bărbaților și femeilor. Femeile sunt mai afectate de bolile aparatului circulator, având o rată cu 14,6 puncte procentuale mai mare decât bărbații. Pe de altă parte, bărbații prezintă o „supramortalitate masculină” în cazul accidentelor, intoxicațiilor și traumelor, fiind de 3,8 ori mai predispuși la aceste cauze de deces decât femeile. De asemenea, mortalitatea bărbaților din cauza bolilor aparatului respirator este de 2,1 ori mai mare, iar cea din cauza tumorilor maligne și bolilor aparatului digestiv este de 1,4 ori mai ridicată comparativ cu femeile.

Diferențele în mortalitate sunt semnificative și la nivel teritorial. În regiunea Nord, 62,3% dintre decese au fost cauzate de bolile aparatului circulator, în timp ce cea mai mare pondere a deceselor prin tumori maligne s-a înregistrat în municipiul Chișinău (21,9%) și UTA Găgăuzia (19,2%). Bolile aparatului digestiv au cauzat 10,4% din decesele în regiunea Centru și 9,3% în regiunea Sud. Mortalitatea provocată de bolile aparatului respirator a fost mai ridicată în municipiul Chișinău (5,3%) și în regiunea Sud (5,1%). Regiunile Centru și Sud au înregistrat, de asemenea, un nivel mai înalt al deceselor din cauze externe, cum ar fi accidentele, intoxicațiile și traumele (5,4%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău