Centrul „Tekwill” a ajuns la patru ani de activitate. Principalele rezultate

16 Mart. 2021, 15:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 15:13 // Actual //  MD Bani

Centrul de excelență în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor „Tekwill” a ajuns în acest an să celebreze patru ani de activitate. În cadrul evenimentului online organizat cu această ocazie, pe 15 martie curent, au participat reprezentanții instituțiilor de stat, mediului academic și privat, parteneri de dezvoltare, beneficiari etc.

În cadrul evenimentului, Andrei Cușcă, șeful Direcției politici și reglementări în domeniul societății informaționale și economiei digitale din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a declarat că „Tekwill” a devenit o casă modernă pentru comunitatea IT din Moldova. „Acesta este un centru educațional, inovațional și de antreprenoriat, care oferă platforma și infrastructura modernă necesară pentru formarea și dezvoltarea profesională, asistență pentru lansarea și maturizarea afacerilor din sectorul IT, precum și oportunități de cercetare și dezvoltare”, a susținut Andrei Cușcă, șeful Direcției politici și reglementări în domeniul societății informaționale și economiei digitale.

„Ne bucurăm că inițiativele implementate de către echipa „Tekwill” se înscriu perfect și contribuie la realizarea obiectivelor politicilor promovate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, în mod special a Strategiei de dezvoltare a industriei IT și a ecosistemului pentru inovare digitală, precum și Foii de parcurs privind digitalizarea economiei. Ministerul Economiei și Infrastructurii va susține și în continuare sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor prin promovarea politicilor dedicate industriei IT și inovației digitale, care au un enorm potențial de dezvoltare” a adăugat Andrei Cușcă.

În patru ani de implementare, Tekwill a înregistrat 218 500 persoane implicate în programe educaționale, 737 655 ore de instruire livrate, 1 017 echipe și produse dezvoltate. Specialiștii implicați în proiect își propun să diversifice, să multiplice și să exploreze în continuare noi programe educaționale care să deschidă tinerilor calea spre noi și multiple oportunități.

„Tekwill este acel loc unde profesiile viitorului încearcă să inspire următoarele generații și care vin să răspundă necesităților sectorului privat. Acest lucru este una dintre cele mai mari provocări, dar, totodată, este și una dintre cele mai mari oportunități pe care le-a primit sectorul TIC până acum. Patru ani sunt doar un început, urmează multe inițiative frumoase”, a menționat Ana Chirița, directoarea proiectului „Tekwill”.

Centrul de excelență „Tekwill” a fost inaugurat la 15 martie 2017. Acesta a fost edificat în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală