Chișinăul tremură în fața Kremlinului! Războiul hibrid îl surclasează pe cel clasic. Gazul, super-arma lui Putin

29 Iul. 2022, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iul. 2022, 14:09 // Actual //  Lupu Eduard

Situația cu aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova devine tensionată, în condițiile în care prețul metanului la bursele internaționale a atins nivelul de 2000 USD pentru mia de metri cubi. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, într-o conferință de presă, a declarat că Federația Rusă folosește gazul drept armă în războiul hibrid împotriva celor care susțin Ucraina.

„Întreaga Europă își face griji dacă o să aibă suficiente resurse energetice la iarnă. Nu vreau să pornesc panică, dar noi o să avem suficient gaz. Prețul nu este ceva ce poate fi influențat de Republica Moldova”, a punctat Alaiba.

În opinia deputatului, Rusia pe lângă războiul clasic pe care în poartă în Ucraina a pornit un război împotriva celor care condamnă agresiunea rusă.

„Vedem cum bursele o iau razna. Motivele sunt că Federația Rusă extinde războiul hibrid în afara hotarelor Ucrainei. Vrea ca în timp ce oameni mor în Ucraina, ceilalți să își bată capul de gaze, de faptul că o să aibă probleme cu facturile. Așa te joci cu democrația, din interior, ca unii să o lase mai moale cu poziția lor pe Ucraina. Este în interesul tuturor ca acest război să se termine cât mai repede în condiții corecte pentru Ucraina și atunci toți o să respirăm ușurați”, a mai precizat Alaiba.

Astăzi, 28 iulie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și-a exprimat dorința la București ca Chișinăul să achiziționeze gaz din România.

Republica Moldova se află în pragul unei crize gaziere, în condițiile în care nu s-a reușit să se facă auditul datoriei istorice de 709 mil. USD a Moldovagaz până la sfârșitul lunii mai, iar Gazprom este în drept să rezilieze contractul de livrare. Autoritățile, susțin că, deși, trimit solicitări concernului rus, acesta nu răspunde, iar despre o deconectare a gazului nu au fost anunțate. Or, în prezent prețul gazului a la 2000 USD pentru mia de metri cubi.

Experții în energetică susțin că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

26 Sept. 2022, 18:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2022, 18:04 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Centrală Europeană va continua să majoreze costul împrumuturilor, chiar dacă activitatea economică este aşteptată să încetinească semnificativ, a declarat luni preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg.

„Ne aşteptăm să majorăm în continuare dobânzile, pe parcursul mai multor şedinţe care vor urma, pentru a calma cererea şi a ne proteja împotriva riscului unei modificări persistente în sus a estimărilor inflaţioniste”, a spus Christine Lagarde cu prilejul unei audieri în comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

Preşedintele BCE a mai spus că sprijinul bugetar oferit de guvernele europene, pentru a proteja cetăţenii de preţurile mari la alimente şi energie, este mult prea larg şi ar trebui să fie limitat şi temporar pentru a reduce presiunile asupra inflaţiei.

„Este esenţial ca sprijinul fiscal utilizat pentru a proteja acele gospodării de impactul preţurilor mari să fie temporar şi ţintit. Asta limitează riscul alimentării presiunilor inflaţioniste şi astfel facilitează sarcina politicii monetare”, a spus Christine Lagarde.

Presiunile inflaţioniste declanşate de războiul Rusiei în Ucraina şi criza energetică au determinat BCE să majoreze dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimul deceniu, cu o majorare istorică de 75 de puncte de bază decisă luna aceasta. Întrebarea este cum va proceda BCE de acum încolo deoarece creşterea accelerată a preţurilor este însoţită de previziuni referitoare la o recesiune în zona euro.

Pieţele financiare se aşteaptă ca gardienii euro să adopte o nouă majorare de dobândă, tot de 75 de puncte de bază, la reuniunea de politică monetară din octombrie, iar până la finele anului dobânda la depozite, care este în prezent la 0,75%, să treacă dincolo de 2%. Însă, următoarea mutare a BCE va depinde în mare parte de datele privind inflaţia în zona euro în luna septembrie, care vor fi publicate vineri. Economiştii se aşteaptă ca Eurostat să anunţe că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 9,7% în luna septembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat de la crearea zonei euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău