Cifre ascunse: Rusia taie accesul la statistici cheie, inclusiv inflația reală

31 Oct. 2024, 14:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 14:47 // Actual //  Ursu Victor

După ce au clasificat o treime din bugetul federal, datele despre comerțul extern, producția de petrol și gaze și alte informații economice esențiale, autoritățile ruse au luat măsuri suplimentare pentru a restricționa accesul public la statistici. Rosstat, agenția federală de statistică din Rusia, nu a publicat datele detaliate privind inflația pentru luna septembrie, conform analizei realizate de grupul „Cifre Clare” (fostul „VTB Capital”).

Statisticile complete ale inflației pentru septembrie au fost publicate de Rosstat pe 11 octombrie, însă componentele individuale de preț pentru aproximativ 500 de produse și servicii, care formează „coșul de consum”, lipsesc de pe site-ul agenției și din Sistemul Unic de Informații Interdepartamentale de Statistică.

Inflația anuală în septembrie a scăzut la 8,6%, față de 9% în august, conform statisticilor Rosstat, iar în prima jumătate a lunii octombrie a coborât la 8,5%. Însă economiștii de la Institutul pentru Economie de Tranziție din Stockholm consideră că inflația reală ar putea fi mult mai ridicată, bazându-se pe alternative, precum indicele „Romir” al prețurilor de consum, care a înregistrat o creștere de 87% de la începutul conflictului din Ucraina. Aceasta contrastează cu inflația oficială de doar 27%.

După declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia a restricționat accesul la datele vamale, informațiile despre rezervele de aur și valută ale Băncii Centrale, precum și la detalii demografice. În 2024, Rosstat a stopat publicarea statisticilor privind producția de benzină și motorină, iar bugetul federal ascunde acum 22% din cheltuieli sub formă de „cheltuieli secrete”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

De la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, armata rusă a lansat mai mult de 10.000 de rachete și peste 13.000 de drone de diferite tipuri asupra teritoriului ucrainean. Potrivit unui calcul al „Radio Liberty”, costul total al muniției utilizate pentru distrugerea Ucrainei a depășit 18 miliarde de dolari.

Aceste estimări se bazează pe date publice și opinii ale experților, însă, așa cum subliniază publicația, o mare parte a informațiilor despre atacuri sunt clasificate, ceea ce sugerează că cheltuielile reale ar putea fi chiar mai mari.

Până în februarie 2024, cheltuielile totale ale Rusiei pentru echipamente, întreținerea și desfășurarea trupelor pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei au ajuns la aproximativ 211 miliarde de dolari, conform Reuters, citând datele Pentagonului. În plus, între 2024 și 2027, Moscova intenționează să aloce 1,3 trilioane de ruble pentru reconstrucția teritoriilor ocupate ale Ucrainei, distruse de armata rusă, potrivit unui proiect de buget federal. Această sumă este de 22 de ori mai mare decât cheltuielile pentru dezvoltarea regiunii Caucazul de Nord în aceleași perioade.

În proiectul de buget pentru 2025, cheltuielile pentru „apărare națională” sunt semnificativ mărite, urmând să ajungă la un record de 13,2 trilioane de ruble, cu 22% mai mult decât în 2024 și aproape dublu față de 2023. Cheltuielile militare vor reprezenta 6,3% din PIB și vor constitui 32,5% din toate cheltuielile bugetare, un nivel nemaiîntâlnit din perioada sovietică.

În paralel cu majorarea cheltuielilor militare, proiectul de buget pentru 2025 include creșteri semnificative ale tarifelor pentru serviciile publice. Energia electrică va deveni cu 12,6% mai scumpă, gazul cu 10,3%, iar costurile totale pentru utilități vor crește cu 11,9%, dublu față de nivelul inițial al indexării. De asemenea, în 2024, tarifele pentru transportul feroviar de pasageri vor crește cu 11,6%.

În același timp, infrastructura țării continuă să se deterioreze rapid. Ministerul rus al Construcțiilor estimează că gradul de uzură al conductelor este critic, 60% din acestea necesitând înlocuire. Conform datelor Fundației pentru reforme în sectorul locuințelor și utilităților, uzura ajunge la 70%. Stațiile de epurare din Rusia au un grad mediu de uzură de 80%, iar în unele regiuni acesta ajunge la 90%, a declarat anul trecut Sergey Kolunov, membru al comitetului Dumei de Stat pentru construcții și locuințe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău