Cine este candidatul PACE cu cea mai scumpă mașină? Unii lideri au locuințe, însă nu au automobile

02 Iul. 2021, 06:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Iul. 2021, 06:27 // Actual //  MD Bani

Cu automobile fabricate până în anul 2016 sau cu „garajele goale”. Vorbim despre mașinile pe care le au în proprietate primii cinci candidați din partea Partidului Politic „Partidul Acasă Construim Europa” care aspiră la un fotoliu de deputat în viitorul Parlament al Republicii Moldova, scrie Realitatea.md.

În timp ce unii „se laudă” cu mașini la prețuri de second-hand, alții cel mai probabil „preferă transportul public”. Cel puțin asta reiese din declarațiile de avere, pentru perioada 2019 – 2021, prezentate la Comisia Electorală Centrală.

Realitatea.md a analizat documentele și vă prezintă o scurtă informație.

Alexandru Grumeza

Bine cunoscutul medic neurolog Alexandru Grumeza, președintele federației de armwrestling și cap de listă a candidaților pentru funcția de deputat din partea PACE, care indică că a ridicat de la Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020, 450 000 de lei, se plimbă în prezent cu un Volvo XC 90.

Vehiculul a fost fabricat în 2009, iar Grumeza l-ar fi cumpărat în 2013 la un preț de 20 000 de euro.

Cel puțin asta indică aspirantul la un fotoliu de deputat în declarația sa de avere și interese la CEC.

Potrivit ofertelor de pe piața auto, un astfel de automobil ajunge să coste în prezent peste 15 000 de euro.

Denis Roșca

Între timp, mai în glumă mai în serios, însă Denis Roșca, doctorand în economie și co-fondator PACE, are în proprietate un automobil fabricat în 2005.

Este vorba de o Toyota Avensis, pe care ar f cumpărat-o în 2016 cu doar 30 000 de lei, echivalentul a circa 1 400 de euro.

Roșca indică cifra în declarația sa de avere și interese.

Am dat un search pe un site de anunțuri cu vânzare de mașini din Moldova unde am constatat că, în prezent, pentru un astfel de autoturism trebuie să scoți din buzunar cel puțin 5 000 de euro.

Nadejda Tatarciuc

Mai puțin bine prost trăiește însă colega lor de partid, Nadejda Tatarciuc, care pe lânga funcția de secretar al PACE, mai e și administrator al unui magazin de haine din Capitală.

Aceasta nu indică nimic în compartimentul bunuri mobile în țară sau în străinătate, semn că nu deține o mașină, la fel cum nu declară nimic nici despre apartenența vreunui apartament sau cont bancar.

Ion Straciuc

Unul dintre cei mai activi membri ai partidului PACE din Bălți, istoric de profesie, Ion Straciuc „iubește și el transportul public”. Cel puțin asta reiese din declarația sa de avere prezentată la CEC.

La fel, în perioada anilor 2019 – 2020, Straciuc nu indică nici un venit, semn că „s-ar hrăni cu aer”.

Anterior, Straciuc a fost surprins, în mai multe intervenții live pe Facebook la Bălți, cu o mașină Dacia Logan pe care era imprimat logo-ul Partidului Acasă Construim Europa.

Gheorghe Cavcaliuc

Fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, în prezent președinte al Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, care e și candidat la funcția de deputat se plimbă cu un Mercedes.

Automobilul a fost fabricat în 2016 și procurat în 2017, iar valoarea indicată de Cavcaliuc în declarația depusă la CEC este de zero lei.

Anterior, Cavcaliuc declara că automobilul era dat în folosință de către o persoană terță.

Ce alte bunuri mai indică Cavcaliuc în declarația de avere aflați AICI.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:15 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile gazului în Europa au crescut la cele mai mari niveluri din acest an, ca urmare a intensificării conflictului ruso-ucrainean, opririi livrărilor de gaz ale Gazprom către Austria și a vremii reci. Deși piața este bine aprovizionată cu gaz, echilibrul este fragil și orice știre negativă provoacă o creștere a prețurilor, spun experții din sector.

Prețul futures-ului pe Dutch TTF a ajuns joi la 48,8 euro/MWh (538 USD pentru 1000 mc), cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023. De la sfârșitul sezonului de încălzire din martie, prețul a crescut cu mai mult de 1,5 ori.

Ultima creștere a început miercuri, când Ucraina a lovit teritoriul rus cu rachete britanice Storm Shadow. La sfârșitul zilei, prețul a crescut cu 2,5%, ajungând la 46,8 euro/MWh. Tot pe 21 noiembrie, ambasadele mai multor state occidentale din Kiev au fost închise, iar Statele Unite au avertizat despre posibilitatea unui atac aerian major în regiune.

În aceeași zi, forțele aeriene ucrainene au raportat că Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte încărcătura nucleară. Aceste evoluții au loc pe fondul schimbării doctrinei nucleare a Rusiei și în contextul permiterii de către SUA a loviturilor cu rachete americane de lungă distanță pe teritoriul rus.

Pe de altă parte, piața europeană rămâne bine aprovizionată cu GNL, iar livrările chiar au crescut, deoarece cererea din Asia rămâne scăzută, iar traderii sunt atrași de prețurile în creștere din ultimele săptămâni. În plus, depozitele sunt aproape pline, la aproximativ 90%, conform datelor Gas Infrastructure Europe.

Totuși, odată cu începutul sezonului de încălzire, săptămâna aceasta, ninsorile și vremea rece au afectat regiunile nordice ale Europei. „Echilibrul fragil al pieței înseamnă că factorii externi vor avea un impact semnificativ asupra prețurilor”, a declarat Torgrim Reitan, director financiar al companiei norvegiene Equinor.

Un alt factor de tensiune pe piață este situația livrărilor de gaz prin conductele din Rusia. Gazprom a încetat, începând cu 16 noiembrie, furnizarea de gaz către OMV, compania austriacă care refuzase să plătească pentru gazul livrat în ultimele luni, încercând să recupereze o sumă de 230 milioane de euro stabilită de un tribunal de arbitraj.

Deși Gazprom continuă să furnizeze gaz prin Ucraina către Europa la aceleași volume ca înainte de 16 noiembrie (42,4 milioane de mc pe zi), OMV nu poate să-l preia, dar are posibilitatea să cumpere gaz de la țările care primesc aceste livrări, cum ar fi Slovacia. OMV a asigurat că își satisface complet nevoile de consum din alte surse.

„Majoritatea clienților OMV sunt membri ai NATO, chiar dacă Austria rămâne nominal neutră”, a declarat Jon Trisi, editor al newsletter-ului investițional Fuller Treacy Money. „Strategia Rusiei de ‘iarnă lungă și rece’ este doar una dintre multe tactici pe care le încearcă în afacerea dincolo de Ucraina.”

Piața este, de asemenea, preocupată de faptul că din ianuarie tranzitul de gaz prin Ucraina se va opri, ceea ce va afecta mai mulți procente din importurile de gaz ale Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău