Cine este noul om forte din Kazahstan: Tokaiev, diplomatul care a dat ordin să se tragă în protestatari fără somație

08 Ian. 2022, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Ian. 2022, 15:29 // Actual //  bani.md

Confruntat cu o revoltă populară, președintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokaev, a răspuns într-un mod dur. El a ordonat forțelor de securitate să tragă fără somație în protestatari pe care i-a numit „terorişti”. Tokaev a sugerat, de asemenea, că „străinii” sunt în spatele tulburărilor.

Nu este surprinzător că veteranul politician și diplomat a luat o frunză din cartea conspirațională a Kremlinului. Tokaev și-a petrecut anii de formare în serviciul Ministerului de Externe sovietic. După ce a absolvit școala din Almatî – orașul care a fost scena celor mai mari tulburări din această săptămână – a studiat relațiile internaționale la un institut de stat din Moscova.

Tokaev s-a specializat în chineză. El a învățat limba și a fost repartizat la departamentul Orientul Îndepărtat al Ministerului de Externe sovietic, unde a lucrat o mare parte din anii 1980, la Ambasada Moscovei la Beijing. Când URSS s-a prăbușit, a devenit rapid un consilier al lui Nursultan Nazarbaiev, liderul noului Kazahstan independent, scrie ziare.com.

Tokaev a fost cel care a convins alte națiuni să recunoască independența Kazahstanului. China a fost deosebit de entuziasmată. Narzabaiev l-a recompensat pe Tokaev numindu-l ministru adjunct de externe, precum și interpret-consilier în delegațiile oficiale la Beijing.

Până în 1999, Tokaev fost ministru de Externe și din 2002 premier. Loial lui Nazarbaiev, el a fost responsabil cu îmbunătățirea relațiilor cu cei trei parteneri cheie ai Kazahstanului – Rusia, China și SUA. S-a întâlnit în mod regulat cu trimișii SUA și a ajutat Kazahstanul să renunțe la bombele nucleare moștenite din epoca comunistă.

Unele dintre comentariile private ale lui Tokaev par acum ironice. La un prânz din 2005, el i-a spus ambasadorului SUA că o revoluție portocalie populară, de tipul celor văzute în alte republici post-sovietice, este „improbabilă” în Kazahstan. Țara, a susținut el, s-a angajat să facă „reforme politice” și descentralizare.

A urcat în ierarhia puterii, devenind președinte al Senatului Kazahstanului. Apoi, când Nazarbaiev s-a pensionat în 2019 – cel puțin formal – Tokaev i-a succedat în funcția de președinte. După doi ani și jumătate de când a preluat funcția el se confruntă cu o criză mai gravă decât orice a văzut predecesorul său.

Decizia lui Tokaev de cere trupe ruse pentru restabilirea ordinii inversează anii în care Kazahstanul a căutat cu prudență să urmeze o politică externă independentă, triangulând între Moscova, Washington și Beijing. De acum, relațiile cu Vestul vor fi mai reci.

Legăturile de familie ale lui Tokaev sunt legate de istoria sovietică. Tatăl său, un scriitor de romane polițiste, a luptat în cel de-al doilea război mondial. Mama lui era profesoară de limbi străine. Este divorțat și are un fiu, Timur. Este mare iubitor de romane, memorii și cărți despre politică.

Potrivit biografiei sale oficiale, Tokaev are 68 de ani și a scris 10 cărți despre relațiile internaționale. De asemenea, „susține un stil de viață sănătos” și a fost șeful asociației de tenis de masă din Kazahstan.

Realitatea Live

23 Ian. 2025, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Ian. 2025, 10:54 // Actual //  Ursu Victor

În luna decembrie, ultimul Salzburg Mozartkugel (Balul lui Mozart), o bomboană umplută cu marţipan, fistic şi nuga, inventată la sfârşitul secolului al XIX-lea, a ieşit de pe linia de producţie din suburbia Grödig.

Fabrica, care producea anual 57 de milioane de bomboane de ciocolată „Mozartkugel”, a fost închisă la sfârşitul anului, după ce producătorul Salzburg Schokolade a dat faliment, în parte din cauza creşterii preţurilor la cacao.

Cu toate că bomboanele au multe imitaţii, doar autenticul „Echte Salzburger Mozartkugel” era produs în serie pentru export în oraşul austriac. Sindicatul Pro-Ge, care reprezintă muncitorii, a numit fabrica Mozartkugel „inima regiunii”, unde angajaţii erau „mândri de un produs care a făcut înconjurul lumii”.

În ciuda pedigree-ului lor local, licenţa pentru bomboanele de ciocolată a fost deţinută timp de câţiva ani de conglomeratul american Mondelez International, producător al unor mărci internaţionale precum fursecurile Oreo şi tabletele de ciocolată Toblerone.

Ca urmare a insolvenţei Salzburg Schokolade după trei ani de încercări de salvare, Mondelez a declarat că va căuta în cadrul reţelei sale regionale de producţie o nouă locaţie pentru a produce Mozartkugeln.

Potrivit unor rapoarte neconfirmate ale presei locale, destinaţia cea mai probabilă ar fi Republica Cehă, datorită costurilor sale de producţie mai scăzute.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală