Cine sunt oamenii din jurul lui Putin care au plănuit invadarea Ucrainei. Liderul de la Kremlin a fost convins rapid

05 Nov. 2022, 07:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Nov. 2022, 07:04 // Actual //  bani.md

Faptul că Vladimir Putin a fost susținut de apropiați de la Kremlin când a decis ca armata rusă să declanșeze războiul din Ucraina nu mai reprezintă o noutate. Totuși, este interesant cine au fost aceste persoane și de ce l-au susținut pe președintele rus.

Oamenii din jurul lui Vladimir Putin sunt cei care decid, în mare măsură, strategia Rusiei în războiul din Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat, mai ales, în ultimele luni. Cu toate acestea, armata rusă a înregistrat mai multe eșecuri în ultima perioadă. Așadar, președintele rus este obligat să le aducă critici celor care s-au ocupat de strategie pentru a nu-și pierde propria influență.

Invazia armatei a fost inițiată de la bun început de Nikolai Patrușev. El ocupă postul de secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse. De asemenea, el l-a avut drept aliat pe Aleksander Bortnikov, directorul FSB. Cei doi au fost persoanele care l-au convins pe țarul de la Kremlin să invadeze Ucraina.

Bortnikov și Patrușev au luat decizia finală asupra atacului la sfârșitul verii anului 2021. La acel moment, ei nu aveau un plan clar de acțiune. Totuși, au reușit, mai târziu, să-l convingă pe Putin de succesul pe care îl poate aduce operațiunea militară. Așadar, faptul că șefii securității ruse s-au grăbit din cauza lipsei de timp generată de vârsta înaintată a liderului de la Kremlin nu explică eșecul invaziei. Vladimir Putin a împlinit 70 de ani în octombrie.

Cum a fost decisă data începerii invaziei din Ucraina

Patrușev și Bortnikov au considerat că este momentul ideal pentru a începe un conflict armat în țara vecină. În acest context, cei doi ruși au început să îi încurajeze pe Putin și pe Șoigu, ministrul Apărării, să înceapă războiul. Totuși, ministrul nu a fost sigur de această idee, dar a pus în practică ordinele primite.

În același timp, majoritatea oficialilor și oligarhilor din anturajul lui Putin nu au știut de ideea unei invazii la scară largă până în ultimul moment. În special, un „prieten de familie” al președintelui rus a susținut că majoritatea membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei au aflat de invazie în timpul unei întâlniri din 21 februarie. Un alt aspect interesant este că Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe rus, a fost unul dintre cei care nu au știut de planul de a ataca Kievul până în ultimul moment, notează The Times.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO