Cine sunt oamenii lui Putin în Europa. Germania blochează, iarăși, înarmarea Ucrainei

21 Ian. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Ian. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Germania se opune trimiterii de tancuri Leopard, unele dintre cele mai puternice arme moderne, în Ucraina. Mai mult, Berlinul refuză să acorde permisiunea de a trimite astfel de tancuri altor state care le dețin.

Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a lăsat o portiță deschisă pentru a permite statelor occidentale să aprovizioneze Ucraina cu tancuri de fabricație germană. Deși această opțiune a fost respinsă până acum în mod categoric de Germania, lucrurile s-ar putea schimba astăzi.

Cu toate acestea, Boris Pistorius a calificat posibila furnizare de tancuri Leopard către Ucraina fără autorizația Berlinului drept o acțiune neprietenoasă din partea Poloniei. „Polonia nu ar trebui să transfere tancuri Leopard către Ucraina fără acordul Berlinului”.

Potrivit acestuia, Berlinul nu a primit încă o solicitare din partea Varșoviei de ridicare a interdicției de reexport de tancuri. „Dacă Polonia, așa cum spune ea, face acest lucru fără permisiune, atunci vom comenta când se va întâmpla acest lucru. Nu mi se pare deosebit de prietenos pentru alianță”, a spus Pistorius la ZDF.

Motivul pentru care Germania refuză să furnizeze tancurile Leopard

Ziua de astăzi este una extrem de importantă pentru viitorul Ucrainei, întrucât aliații săi se vor întâlni la baza aeriană americană Ramstein, unde vor decide asupra continuării ajutorului militar pentru Kiev.

Înainte de această reuniune, Germania a fost supusă unor presiuni la Forumul Economic de la Davos, unde alte țări au insistat ca Germania să se implice în război, permițând furnizarea de tancuri de producție germană, care fără permisiunea țării de origine nu pot fi livrate. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, urmează să discute, În Germania, cu noul ministru al Apărării, Boris Pistorius, dar și cu oficiali din statele aliate despre livrările de armament pentru Ucraina.

Există ipoteze conform cărora Germania refuză să trimită tancurile Leopard 2, pentru că ar fi pus condiția ca și Statele Unite ale Americii să trimită Ucrainei tancurile sale Abrams, însă oficialii americani au transmis că nu sunt încă pregătiți să facă acest lucru. Subiectul ar fi fost discutat între Olaf Scholz și congresmeni americani, potrivit Agence France Presse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău