Umbra șefului mafiot închis bântuie în fortăreața sa siciliană: „În acest oraș nu ne place să vorbim prea mult”

21 Ian. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Ian. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Umbra șefului mafiei siciliene Matteo Messina Denaro, arestat luni la Palermo după 30 de ani de fugă, continuă să planeze asupra bastionului clanului său din Castelvetrano, unii dintre ei exprimându-și ușurarea, dar mulți locuitori rămânând tăcuți, potrivit reportajului AFP.

Unii oameni își exprimă ușurarea, dar mulți locuitori păstrează tăcerea. Când AFP le-a cerut oamenilor acestui oraș de aproape 30.000 de locuitori să reacționeze la arestarea „șefului”, care a ținut prima pagină a ziarelor internaționale, mulți trecători s-au ascuns în spatele umbrelelor sau s-au îndepărtat în grabă.

„În acest oraș nu ne place să vorbim prea mult”, murmură un bătrân înainte de a se strecura pe o ușă, vizibil exasperat de hoardele de jurnaliști care i-au invadat orașul.

„Mafia ucide, dar și tăcerea ucide”, a declarat Peppino Impastato, un jurnalist sicilian care a fost executat de Cosa Nostra în 1978 pentru că a denunțat omerta care guverna societatea siciliană.

Michele, un arhitect în vârstă de 39 de ani, însoțit de soția și copilul său, a fost și el reticent, înainte de a fi în cele din urmă convins să vorbească sub protecția anonimatului:
„Suntem foarte fericiți, în sfârșit s-a întâmplat ceea ce ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp în urmă. Acum suntem noi cei care trebuie să ne schimbăm, întregul oraș, pentru că am fi putut deja să începem să ne schimbăm înainte de această arestare”, observă el cu o notă de amărăciune.

La 60 de ani, Matteo Messina Denaro, un asasin nemilos ajuns în fruntea unui imperiu criminal, dar acum bolnav de cancer, este considerat ultimul membru al vechii gărzi a Cosa Nostra, a cărei putere se întindea din vestul Siciliei până în capitala Palermo.

„Cutiile Pandorei”

După arestarea sa, primarul orașului, Enzo Alfano, este prudent: „Cu siguranță s-a întors o pagină, dar nu putem spune în niciun caz că mafia a fost învinsă. „Nu trebuie să lăsăm garda jos”, a insistat el într-un interviu acordat AFP în biroul său cu vedere spre piața principală din centrul istoric.

Castelvetrano „vrea să se elibereze de această pătură de plumb care i-a împiedicat pe atât de mulți dintre locuitorii săi să respire” și „să se prezinte în fața ochilor lumii așa cum este: un oraș frumos, cu un parc arheologic” datând din timpul dominației grecești, situl Selinunte, care aliniază un șir de temple somptuoase în fața mării.

În timp ce centrul istoric arată bine, împrejurimile sunt într-o stare proastă: drumuri sparte, clădiri pe jumătate construite, gunoaie aruncate în natură…

Finanțele orașului, cândva administrate direct de către stat din cauza infiltrării mafiei, sunt în stare de ruină. Primarul se bazează pe turiști pentru a umple cuferele.
Primarul cu barbă albă speră, de asemenea, că „se va face lumină asupra identității celor care l-au ajutat să se ascundă”.

Nașul, condamnat de mai multe ori în contumacie la închisoare pe viață și deținut într-o închisoare de înaltă securitate de pe continent, a refuzat joi să depună mărturie la oricare dintre procesele în care este implicat.
Marta Capaccioni, o activistă antimafia în vârstă de 23 de ani, se așteaptă ca statul „să-l facă pe șef să colaboreze, deoarece nu este un executor, ci unul dintre principalii lideri ai Cosa Nostra care cunoaște multe secrete, în special despre atacurile asupra judecătorilor antimafia Falcone și Borsellino” din 1992.

Tânăra, care locuiește în Palermo, a vrut să vină să vadă ascunzătoarea nașului, care a fost descoperită săptămâna aceasta într-o clădire mică, anonimă, dar confortabilă, în Campobello di Mazzara, la aproximativ zece kilometri de Castelvetrano.

„Ar deschide atâtea cutii ale Pandorei despre țara noastră și despre partidele politice care au colaborat cu mafia”, spune ea, întrebându-se în același timp cum a reușit cel mai căutat infractor din Italia să scape atât de mult timp de poliția care s-a adunat în zonă în ultimele zile.

„Este o rușine că această persoană a fost fugară timp de 30 de ani, cu siguranță cu protecție, și a putut să trăiască liniștit în orașul său natal”, deplânge ea situația.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău