Comerțul ilicit de țigări din Ucraina, UE și Moldova. Ce urmează?

25 Oct. 2022, 10:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Oct. 2022, 10:57 // Actual //  bani.md

Serviciul de Stat de Statistică al Ucrainei a prezentat informații potrivit cărora, costul unui pachet de țigări în segmentul mediu al pieței a fost de aproape 68 de grivne (1,9 euro) în septembrie 2022. Între timp, pe piața neagră pot fi ușor găsite țigări contrafăcute cu 30-40 de grivne (1 euro), iar pe internet sunt disponibile chiar și oferte mai ieftine. Această diferențiere a prețurilor este îngrijorătoare, în special pentru țările din vecinătatea Ucrainei, care monitorizează îndeaproape situația. Având în vedere prețurile mai mici ale produselor de pe piața neagră, există riscul de contrabandă din Ucraina spre țările vecine și pierderi care rezultă pentru bugetul de stat, notează Infotag.

Anul trecut, comerțul ilicit cu produse din tutun a atins în Ucraina un nivel record de 20,4%. Expertul fiscal al Institutului Growford, Tatiana Coșiuc, a analizat pentru Interfax riscurile de contrabandă în țările care au frontiere comune cu Ucraina. Cu atât mai mult cu cât studiul KPMG a înregistrat în UE o creștere a volumelor de consum a mărcii ilegale de țigări ucrainene „Compliment” de la 0,5 miliarde la 0,6 miliarde de bucăți în 2020-2021.

Dacă analizăm primele cinci țări din UE cu cele mai mici accize incluse în prețul unui pachet de țigări, în medie 2 euro în 2022, vom vedea printre ele Ungaria, Slovacia, România, Polonia și Bulgaria. Toate țările menționate au venituri mai mici pe cap de locuitor decât majoritatea celorlalte țări din UE (cu excepția Bulgariei) și au frontiere comune cu Ucraina. În același timp, cea mai mare rată a consumului ilicit de țigări dintre aceste cinci țări a fost înregistrată în acest an în România, fiind de 6%.

„Astfel, înainte de războiul din Ucraina, toate aceste țări au pus în aplicare o strategie eficientă de creștere moderată a accizei, pentru a colecta această taxă pentru propriul buget, dar nu la o rată ridicată. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare. Multe vor depinde de transformarea pieței ilegale de tutun din Ucraina”, scrie Tatiana Coșiuc.

Experta a analizat, de asemenea, eventualele scenarii pentru Republica Moldova. Potrivit specialistei, în prezent, prețul țigărilor de tip mediu este aici de 1,8 euro, ceea ce este comparabil cu prețul țigărilor vândute în mod legal în Ucraina. Pentru anul viitor, în Moldova este planificată o creștere a accizei de 15%, ceea ce este destul de echilibrat pentru ținerea sub control a contrabandei din Ucraina.

„Dar dacă acciza la țigări ar crește într-un ritm mai mare în Moldova, acest lucru ar majora substanțial probabilitatea livrărilor ilegale de țigări din Ucraina sau din alte țări. Cel puțin în România, stat învecinat cu Republica Moldova, a fost înregistrat deja consumul a peste 1,5 miliarde de țigări ilicite în 2021, etichetate ca fiind „duty free” sau fără a avea indicată țara de origine pe pachet. Menționez că, în Moldova, în 2021, nivelul de comerț ilicit cu produse din tutun a fost de 4,1%”, a subliniat specialista Growford.

Situația este mai puțin pozitivă pe piața UE, unde volumul țigărilor contrafăcute s-a mărit anul trecut. Potrivit unui studiu realizat în 2021 de KPMG, în UE, piața țigărilor ilicite a crescut de la 33,4 miliarde la 35,5 miliarde, ceea ce a dus la majorarea ponderii țigărilor de contrabandă în consumul total de la 7,3% la 8,1%. De asemenea, rata țigărilor contrafăcute în structura pieței ilicite a tutunului s-a dublat, ajungând la un nivel record de 34,6%.

Țările UE reacționează în mod constant la riscurile legate de creșterea consumului de țigări ilicite. Unele state fac acest lucru în mod eficient, iar altele nu prea.

Experta Growford a dat exemplul Franței, „lider” în UE în ceea ce privește comerțul ilegal cu țigări, care înregistrează o rată de 29%. Deși este greu de crezut, aproape o treime dintre fumătorii francezi au trecut la țigări de contrabandă. După cum se pare, chiar și consumatorii francezi nu sunt adesea dispuși să cumpere unele dintre cele mai scumpe țigări legale din Europa, dacă există posibilitatea de a economisi bani.

În timp ce, în 2021, prețul mediu al unui pachet de țigări în Franța era de 9,7 euro, în Olanda vecină era de 7,6 euro, în Luxemburg – 4,76 euro și în Spania – 4,53 euro. Este de la sine înțeles că această diferențiere a alimentat contrabanda cu țigări în Franța.

Creșterea prețului acestor produse ca urmare a majorării accizei cu 12,5% în 2020 și cu încă 7% în 2021 a fost critică. A venit momentul în care, în Franța, valoarea accizei din prețul unui pachet de țigări a devenit cea mai mare din Europa continentală, ajungând la 6,88 euro în 2022. Cel mai ridicat nivel (8,85 euro) este stabilit în Irlanda, o țară insulară care are o graniță terestră doar cu Regatul Unit (stat ce are, de asemenea, accize ridicate la țigări), fapt ce reprezintă o barieră în calea fluxului de țigări ilicite. Asta deși nu este un „zid alb”, deoarece, în Irlanda, cota pieței țigărilor ilegale este de 17%.

Acciza ridicată a crescut atât de mult profitabilitatea afacerilor cu produse contrafăcute, încât acestea au găsit „verigi slabe” în sistemul de aplicare a legii din țară. În 2021, 8 miliarde de țigări contrafăcute au fost consumate în Franța, ceea ce reprezintă 64,7% (!) din totalul țigărilor contrafăcute din UE. În plus, țigările contrafăcute din Franța au început să pătrundă pe piețele din Germania, Olanda și Elveția. După cum putem vedea, greșelile în politica privind accizele sunt foarte costisitoare. Motiv pentru care este mai bine să înveți din greșelile altora decât din propriile greșeli!

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău