Energia nucleară luminează Europa: Polonia îşi construieşte prima centrală nucleară cu americanii

30 Oct. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Oct. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Firma americană Westinghouse Electric Co. va construi prima centrală nucleară din Polonia, a declarat premierul Mateusz Morawiecki, confirmând o decizie mult aşteptată care vizează reducerea emisiilor de carbon ale ţării şi eliminarea treptată a cărbunelui.

În contextul în care Rusia duce un război în Ucraina vecină, alegerea de către Polonia a unui partener din Statele Unite subliniază accentul pe care Varşovia îl pune pe relaţiile cu Washingtonul într-un moment în care securitatea sa este în centrul atenţiei, notează Reuters.

„Confirmăm că proiectul nostru de energie nucleară va folosi tehnologia fiabilă şi sigură a @WECNuclear”, a declarat Morawiecki pe Twitter.

Westinghouse era în competiţie cu compania de stat sud-coreeană Korea Hydro Nuclear Power, care a depus o ofertă în aprilie. Varşovia discuta, de asemenea, cu companii franceze despre proiect.

„Parteneriatul SUA în acest proiect este avantajos pentru noi toţi: putem aborda criza climatică, consolida securitatea energetică europeană şi aprofunda relaţia strategică dintre SUA şi Polonia”, a declarat vicepreşedintele Kamala Harris într-un tweet.

Harris a lucrat pentru a ajuta Westinghouse să obţină contractul împreună cu secretarul pentru energie Jennifer Granholm, angajându-se cu Morawiecki de mai multe ori în cursul anului trecut, a declarat un oficial de la Casa Albă. Proiectul ar urma să creeze mii de locuri de muncă americane, a adăugat oficialul.

Alegerea Westinghouse şi a Statelor Unite e un mesaj pentru preşedintele rus Vladimir Putin „despre puterea şi armonizarea unei alianţe americano-poloneze”, a declarat un înalt oficial guvernamental american.
Varşovia căuta un partener care să construiască o capacitate nucleară de 6-9 gigawaţi (GW) şi să asigure o finanţare de până la 49% din capitalul social al proiectului. Aceasta intenţiona să aleagă tehnologia pentru primele trei reactoare până la sfârşitul anului 2022, urmând ca primul reactor să intre în funcţiune în 2033.
„Înţelegem că decizia va fi pentru primele trei reactoare şi ne aşteptăm ca Polonia să intenţioneze să construiască în cele din urmă şase reactoare AP1000 de la Westinghouse şi va lua o decizie oficială cu privire la al doilea set de trei reactoare la o dată ulterioară”, a declarat oficialul american.

Sursele au declarat că Polonia ar alege mai întâi tehnologia, ceea ce ar indica cine va fi partenerul, iar ulterior ar urma să discute detaliile contractului.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 10:26 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova poate să achiziționeze gaz rusesc, în cazul în care acesta va fi mai ieftin decât alternativele disponibile pe piață, în condițiile în care nu s-a luat încă o decizie politică la nivel de Parlament pentru interdicția de a cumpără gaz rusesc. Respectiv toți lucrează după regulile pieței, a explicat ministrul Energiei Victor Parlicov în cadrul emisiunii de la Exclusiv TV.

Ministrul a explicat că, fără o astfel de decizie politică, piața va dicta prețurile, ceea ce ar obliga MoldovaGaz să cumpere gaz la cel mai mic preț disponibil. Anterior, situația era mai simplă, cu un singur contract cu Gazprom, însă acum există mai multe opțiuni, inclusiv contractul cu Gazprom și Energocom, care poate achiziționa gaz din surse diverse.

Parlicov a detaliat că instrumentul prin care se va efectua această achiziție este Bursa Română de Mărfuri, cu o subsidiară la Chișinău. El a menționat că, înainte de 1 mai, MoldovaGaz va trebui să plaseze o comandă cu un preț plafon estimat pentru luna următoare la BRM, iar apoi furnizorii disponibili pe piață vor concura pentru a oferi cele mai bune prețuri.

În cazul în care prețul oferit de alți furnizori este mai mic decât cel oferit de Gazprom, atunci Moldova va achiziționa de la aceștia, a explicat ministrul Energiei. Această abordare evidențiază eforturile țării de a beneficia de prețuri competitive pe piața gazului, în contextul unei strategii mai ample de diversificare a surselor de energie.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău