Concurs de desen și pictură lansat de AEE: Eu știu să folosesc rațional energia

18 Apr. 2022, 16:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Apr. 2022, 16:28 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) anunță că, lansează a doua ediție a concursului de desen și pictură „Eu știu să folosesc rațional energia”. Conform organizatorilor, concursul are scopul de a stimula copiii să-și expună viziunea despre eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă și de a promova și valorifica potențialul creativ al copiilor pentru a realiza lucrări inspirate.

Mai exact, concursul se va desfășura în perioada 18 aprilie – 8 mai 2022, și vor participa doar copiii din Republica Moldova, cu vârstele cuprinse între 16 și 16 ani.

Responsabilii spun că, participanţii vor realiza un desen, într-o manieră individuală şi cât mai originală, pe suport de hârtie, format A4, tehnica de execuţie fiind la alegere (creion, cariocă, acuarelă, pastel).

De menționat că, fiecare participant poate concura doar cu o singură lucrare, iar lucrările vor fi prezentate până la data de 8 mai.

Modalitatea de transmitere: poza clară sau scanată în format PDF la e-mail-ul concurs@aee.md cu mentiunea CONCURS, unde să fie inclus numele și prenumele participantului, împreună cu un număr de contact;

Totodată, pentru evaluarea lucrărilor prezentate la concurs va fi desemnat un juriu format din specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare.

Criteriile de evaluare:

 • încadrare în tema propusă;
 • caracterul inovator;
 • originalitate;
 • creativitate;
 • claritatea transpunerii mesajului în limbaj vizual;
 • respectarea condiţiilor şi a criteriilor de prezentare stabilite prin Regulamentul Concursului.
 • Juriul va evalua lucrările în baza criteriilor sus menționate;
 • Lucrările care nu vor corespunde, criteriilor nu vor fi admise la concurs;
 • Câştigătorii concursului vor fi anunţaţi personal la telefon sau prin e-mail.

Toți copiii vor primi diplome de participare, iar cele mai reușite lucrări desemnate de juriu, vor fi premiate conform categoriilor de vârstă, după cum urmează:

 • Categoria de vârstă 6-10 ani (3 premii);
 • Categoria de vârstă 11-16 ani (3 premii).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău