Congresul separatiștilor de la Tiraspol: Stau cu mâna întinsă și cântă osanale pentru stăpânii de la Kremlin

28 Feb. 2024, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Feb. 2024, 15:20 // Actual //  bani.md

În cadrul Congresului al VII-lea al deputaților din regiunea transnistreană, a fost adoptată o declarație cu privire la situația critică din zonă, subliniind necesitatea unei intervenții internaționale imediate și active. Documentul evidențiază o serie de probleme majore cu care se confruntă populația transnistreană.

Printre principalele aspecte menționate în declarație se numără tratamentul discriminatoriu și abuziv la care sunt supuși transnistrenii la trecerea frontierei moldovenești, inclusiv deportările care duc la separarea familiilor. De asemenea, se atrage atenția asupra blocajului livrărilor de echipamente de diagnosticare pentru instituțiile medicale din regiune, încălcându-se astfel dreptul la viață și sănătate al locuitorilor.

Problema importului de medicamente în Transnistria este subliniată ca fiind acutizată, iar taxele vamale introduse de autoritățile moldovenești, începând cu 1 ianuarie 2024, sunt considerate a fi un atac direct asupra economiei și bunăstării regiunii. Conform declarației, aceste taxe vamale au generat creșterea prețurilor, distrugerea întreprinderilor și întreruperea legăturilor comerciale cu multe țări din întreaga lume.

În contextul acestor provocări, Congresul Deputaților din Transnistria solicită o intervenție internațională decisivă și coordonată pentru a aborda problemele cu care se confruntă regiunea. Această declarație aduce în atenție criza umanitară și economică din Transnistria și reprezintă un apel către comunitatea internațională pentru sprijin și acțiune imediată.

În opinia experților, Compania Sheriff, care controlează de facto politica în stânga Nistrului, și-a atins ținta de a crea panică în societate, lansând astfel de zvonuri că Tiraspolul ar putea cere alipirea la Rusia. Or, în ultima vreme, pretinsele autorități din stânga Nistrului s-au arătat nemulțumite de taxele vamale instituite de Chișinău.

De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, în virtutea căruia firmele din Transnistria vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova. Până acum, deşi companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chişinău ca agenţi economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, agenţii economici din regiunea transnistreană achită toate plăţile aferente pentru importul mărfurilor aşa cum o fac şi celelalte companii din Republica Moldova. În acelaşi timp, la importul bunurilor în regiunea transnistreană, se va ţine cont de preferinţele acordate în conformitate cu tratatele şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ