Consiliul Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova face demersuri să obţină personalitate juridică

16 Iun. 2021, 18:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Iun. 2021, 18:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Documentele pentru obţinerea personalităţii juridice au fost deja înaintate la Secretariatul General al Guvernului de către Asociaţia Comunelor din România şi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova.

În anul 2013, Asociaţia Comunelor din România şi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova au constituit Consiliul Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova (CALRRM), iar colaborarea între cele două entităţi a fost extrem de bună, materializată printr-o serie lungă de înfrăţiri între localităţi din cele două ţări surori, scrie Adevărul.ro.

CALRRM este o entitate fără personalitate juridică, iar mai nou Asociaţia Comunelor din România a demarat procedurile pentru a obţine personalitatea juridică a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova. Documentele pentru oficializarea juridică a Consiliului sunt deja depuse la Secretariatul General al Guvernului, conform procedurilor.

„Este dorinţa comună a ACOR şi a Congresului Autorităţilor Locale din Moldova de a întări legăturile dintre noi, pentru că am reuşit deja peste 100 de înfrăţiri între localităţi din România şi Republica Moldova. O a doua componentă ar fi sprijinul pe care asociaţia noastră să îl dea pentru recunoaştere la nivelul Uniunii Europene şi să devenim membru afiliat. O a treia componentă este un transfer de cunoştinţe de bune practici dintre România şi Republica Moldova, pentru că din acest punct de vedere România este avansată în derularea de proiecte. Nu în ultimul rând, mai vizăm şi o componentă legată de implicarea activă pentru obţinerea de finanţare prin Granturile norvegiene. Avem în derulare un parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România, axat pe instruirea autorităţilor locale din România în domenii precum etică, transparenţă, incompatibilităţi şi conflict de interese. Am instruit 15 formatori care, la rândul lor, vor instrui 2.000 de reprezentanţi din 1.000 de comune şi 400 de municipii din România, plus cursuri cu autorităţi locale din Republica Moldova, a declarat pentru „Adevărul” Sergiu Ţâra, preşedintele executiv al Asociaţiei Comunelor din România. Sergiu Târa este, de asemenea, preşedintele Consiliului Naţional de Integritate.

Municipiul Bălţi, cea mai transparentă localitate din Republica Moldova

În echipa de formatori se află şi reprezentantul municipiului Bălţi, din Republica Moldova, localitate care a obţinut de patru ori la rând titlul de „Cea mai transparentă localitate din Republica Moldova”. Consiliul Autorităţilor Locale din România încearcă astfel să-i recompenseze pentru acest lucru pe primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi, şi pe alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Moldova.

Cooperarea dintre Asociaţia Comunelor din România şi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova durează din anul 2013, iar întâlnirile dintre cele două structuri au loc la fiecare doi ani, în România sau Republica Moldova. Anul acesta, lucrările Adunării generale a CALRRM se vor desfăşura la Sibiu.

 

Realitatea Live

29 Iul. 2021, 17:55
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iul. 2021, 17:55 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O femeie din Germania a purtat un bilet de loterie câștigător în poșetă săptămâni întregi, fără să-și dea seama că valorează aproape 33 de milioane de euro, scrie ITV.

În vârstă de 45 de ani, femeia a fost singurul câștigător al unei trageri la sorți pe 9 iunie, după ce a ghicit corect șapte câmpuri pe un bilet de loterie german, a spus Lotto Bayern. Compania a declarat că suma este a doua cea mai mare plătită vreodată în istoria sa de 75 de ani.

Aceasta a citat-o pe femeia care nu a fost numită, spunând:

„Încă mă ia amețeala când mă gândesc că am purtat neglijent aproape 33 de milioane de euro în poșetă timp de câteva săptămâni”.

Ea și-a descoperit norocul doar când a jucat din nou la loterie.

Femeia spune că aceasta este o sumă suficientă pentru familia sa și spune că nu mai intenționează să participe la loterie.

Cu acești bani femeia spune că va încerca să adopte un mod sănătos de viață și vrea să facă ceva mai mult pentru mediul înconjurător.

„Și când spun asta, mă refer la mâncare sănătoasă, activitate fizică, exerciții în natură. Și ne dorim foarte mult să ne construim o casă verde cu o grădină naturală”, a adăugat femeia.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală