Continuă investițiile în imunizarea populației Republicii Moldova. Pasul important făcut de Guvern

11 Mart. 2021, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Mart. 2021, 16:37 // Actual //  MD Bani

Executivul a alocat 60 de milioane de lei, din Fondul de rezervă al Guvernului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19. Mijloacele financiare vor permite achiziționarea a circa 330 mii doze de vaccin, ceea ce constituie o pătrime din necesarul de 1 386 115 doze.

Decizia de a distribui mijloace din Fondul de rezervă al Guvernului pentru procurarea parțială a necesarului de doze de vaccin anti-COVID a fost aprobată întrucât alocațiile în bugetul Ministerului Sănătății sunt insuficiente pentru scopul dat. „Ieri în cadrul ședinței Biroului Permanent al Parlamentului am făcut un apel către deputați să permită Guvernului derogarea de la Legea privind achizițiile publice, în așa fel încât să putem ieși la negocieri directe cu producătorii, în ideea economisirii timpului. Dacă să mergem pe buchia Legii privind achizițiile publice, ar urma să pierdem cel puțin o lună pentru formalitățile specifice tenderilor anunțate pentru achiziții din fondurile publice, în speranța că negocierile directe cu producătorii vor permite identificarea loturilor disponibile pentru achiziție”, a precizat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.

În Republica Moldova se atestă tendințe de agravare a procesului epidemic a infecției cu COVID-19, prin creșterea ratei contagiozității, creșterea numărului de teritorii clasificate în cod roșu de alertă, creșterea formelor grave, creșterea numărului de decese și creșterea numărului de forme asimptomatice. Astfel, pentru a diminua răspândirea infecției asupra populației, pe lângă respectarea măsurilor de profilaxie, este imperativă asigurarea imunizării populației cu vaccin împotriva COVID-19.

Conform estimărilor efectuate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru atingerea țintei de 70% populație vaccinată sunt necesare 4 851 403 doze. Luând în considerație, că 1 386 115 doze (pentru 20% populație) vor fi obținute gratuit prin intermediul platformei COVAX, 2 079 173 doze (pentru 30% populație) vor fi necesare de procurat la preț preferențial, restul 1 386 115 doze (pentru 20% populație) necesită a fi procurate la modul direct, de la producător.

Menționăm că la 4 martie, Republica Moldova a recepționat 14 400 doze de vaccin AstraZeneca livrate în cadrul mecanismului COVAX, iar anterior a recepționat alte 21 600 doze de vaccin AstraZeneca, ca ajutor umanitar din România, ceea ce a permis demararea procesului de vaccinare în țară. Până în prezent, 8 116 de cadre medicale au fost vaccinate.

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi