Contrabanda cu țigări atinge cote alarmante! Republica Moldova, al doilea furnizor pe piața neagră din România

24 Dec. 2024, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Dec. 2024, 10:21 // Actual //  Ursu Victor

Nivelul mediu anual al comerțului ilegal cu țigarete din România a ajuns la 9% în 2024, cel mai ridicat din ultimii patru ani, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel. În noiembrie, piața neagră a țigaretelor a crescut la 9,1% din consumul total, comparativ cu 8,6% în septembrie 2024.

Conform datelor, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată, cu o pondere a pieței negre de 18,1% în noiembrie, deși în scădere cu 3,2 puncte procentuale față de lunile anterioare. Această regiune a menținut, pe tot parcursul anului 2024, o medie de 20,6%, cea mai mare la nivel național. Creșteri notabile s-au înregistrat în regiunile:

  • Vest: +7,5 p.p., ajungând la 11,2%;
  • București: +4 p.p., până la 10,9%;
  • Sud-vest: +3,1 p.p., atingând 11,6%;
  • Sud-est: +2,3 p.p., ajungând la 10,5%.

Produsele provenite din Duty Free au deținut cea mai mare pondere pe piața neagră în noiembrie, cu peste 27%, urmate de cele din Republica Moldova, care au înregistrat o creștere semnificativă de 4,4 p.p., ajungând la 23,5%. Produsele provenite din Bulgaria au scăzut în pondere cu 4,9 p.p., până la 23,4%, iar țigaretele așa-numite „cheap whites” și-au menținut o cotă stabilă de 17,7%.

Conform estimărilor, contrabanda cu țigări generează pierderi de aproximativ 2 miliarde de lei anual la bugetul de stat, subminează afacerile legitime și afectează economia locală.

„Acest nivel record al contrabandei, deși sub media europeană de 9,9%, evidențiază nevoia urgentă de măsuri concertate pentru combaterea acestui fenomen. Implicațiile nu sunt doar economice, ci și de securitate națională, dat fiind că rețelele de contrabandă finanțează activități ilicite care amenință siguranța publică”, a declarat Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT.

În contextul acestei crize, BAT România și-a intensificat colaborarea cu autoritățile, sprijinind inițiativele de combatere a comerțului ilicit prin donații de echipamente și campanii de conștientizare. „Pentru a reduce nivelul contrabandei, este nevoie de stabilitate politică, concurență echitabilă și implicarea tuturor actorilor sociali,” a subliniat Dumitru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO