Corupție la supra-preț! Jocul cu monopoliștii. Ioniță: Funcționarii corupți sabotează demonopolizarea economiei

30 Mai 2022, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2022, 11:36 // Actual //  bani.md

Funcționarii corupți sabotează demonopolizarea economiei Republicii Moldova. Birocrații, fie cei rămași în structurile statului, fie cei nou veniți odată cu noua guvernare protejează schemele, ceea ce nu permite economiei să se dezvolte într-un context inflaționist fără precedent, crede economistul Veaceslav Ioniță.

În opinia lui, autoritățile trebuie să-și asume „politic” lupta cu ele, iar până se simt efectele, să ajute populația să facă față situației economice și sociale grele.

Partea proastă este că creșterile curente ale inflației sunt determinate în proporție de 80% de factori externi, crede pe de altă parte Ioniță, ceea ce înseamnă că intervențiile autorităților pot avea efecte minore. Din păcate, instrumental real de intervenție nu e scăderea inflației, care e imposibil de făcut, dar identificarea surselor de a ajuta pe cei nevoiași”, a spus el în interviul pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Ioniță, plătim un preț al inacțiunii. Birocrați care protejează schemele -este cea mai mare problemă. Până nu se elimină renta acestui sistem bolnav, nu se întâmplă nimic. Inflația în proporție de 80% e determinată de factori externi, asupra cărora noi nu putem influența.”

Problema pe care o sesizează Ioniță este că pe intern, cea mai mare problemă e monopolizarea economiei. „Întrebați-i pe agricultori dacă pot să-și exporte marfa… Veți vedea că se confruntă cu o corupție totală și cu funcționarii corupți care au rămas în funcție și care sabotează orice posibilitate de a demonopoliza această piață.”

Economistul mai spune că până acum autoritățile Republicii Moldova s-au jucat cu monopoliștii și ne-am trezit că parcă avem concurență, dar în realitate nu o avem.”

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ