Funcționarii corupți sabotează demonopolizarea economiei Republicii Moldova. Birocrații, fie cei rămași în structurile statului, fie cei nou veniți odată cu noua guvernare protejează schemele, ceea ce nu permite economiei să se dezvolte într-un context inflaționist fără precedent, crede economistul Veaceslav Ioniță.
În opinia lui, autoritățile trebuie să-și asume „politic” lupta cu ele, iar până se simt efectele, să ajute populația să facă față situației economice și sociale grele.
Partea proastă este că creșterile curente ale inflației sunt determinate în proporție de 80% de factori externi, crede pe de altă parte Ioniță, ceea ce înseamnă că intervențiile autorităților pot avea efecte minore. Din păcate, instrumental real de intervenție nu e scăderea inflației, care e imposibil de făcut, dar identificarea surselor de a ajuta pe cei nevoiași”, a spus el în interviul pentru Europa Liberă.
Potrivit lui Ioniță, plătim un preț al inacțiunii. Birocrați care protejează schemele -este cea mai mare problemă. Până nu se elimină renta acestui sistem bolnav, nu se întâmplă nimic. Inflația în proporție de 80% e determinată de factori externi, asupra cărora noi nu putem influența.”
Problema pe care o sesizează Ioniță este că pe intern, cea mai mare problemă e monopolizarea economiei. „Întrebați-i pe agricultori dacă pot să-și exporte marfa… Veți vedea că se confruntă cu o corupție totală și cu funcționarii corupți care au rămas în funcție și care sabotează orice posibilitate de a demonopoliza această piață.”
Economistul mai spune că până acum autoritățile Republicii Moldova s-au jucat cu monopoliștii și ne-am trezit că parcă avem concurență, dar în realitate nu o avem.”
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!