Coșmarul lui Putin, mai aproape cu un pas. Lovitura ce poate schimba totul

17 Mart. 2023, 08:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Mart. 2023, 08:29 // Actual //  bani.md

Războiul provocat de Putin în Ucraina a constituit un eșec pentru Moscova, el nereușind să îndeplinească obiectivele inițiale. Acum, un oficial al guvernului de la Kiev susține că suntem cu un pas mai aproape de coșmarul lui Putin legat de pierderea Crimeei. La peste un an de la invazie, înalții oficiali americani au început să se obișnuiască cu ideea că Ucraina trebuie să alunge Rusia din peninsulă, în ciuda amenințărilor nucleare ale Kremlinului.
Declarațiile au fost făcute de Tamila Tasheva, oficial al guvernului ucrainean, responsabil de Crimeea, într-un interviu acordat publicației americane The Daily Beast.

„Am auzit de la liderii occidentali că… dacă ne întoarcem în Crimeea, va exista o escaladare inevitabilă, care ar putea chiar provoca un conflict nuclear”, a spus Tasheva, menționând că acele avertismente s-au estompat în ultimele săptămâni.

„Retorica s-a schimbat de când explicăm din ce în ce mai mult ce este Crimeea, ce înseamnă pentru Rusia și cum sunt conectate lucrurile în jurul Crimeei”, a spus ea, referindu-se la modul în care Rusia a folosit Crimeea ca rampă de lansare și cale de aprovizionare cheie pentru război.

În toamnă, s-a spus că oficialii occidentali îndeamnă în privat guvernul Ucrainei să renunțe la ideea de a lua înapoi Crimeea. La acea vreme, ei și-au exprimat îngrijorarea lui Tasheva că Putin, care a obținut un sprijin intern uriaș din acapararea peninsulei ucrainene în 2014, va vedea o campanie ucraineană de a o lua înapoi drept un atac asupra Rusiei propriu-zise și va răspunde cu o escaladare masivă.

Tasheva crede că îngrijorarea a început să dispară acum, când Ucraina susține că Crimeea este cheia unei victorii împotriva lui Putin atât pentru că Rusia continuă să o folosească drept rampă de lansare pentru război, cât și pentru că Putin o consideră cheia legitimității sale politice în Rusia.

Ucraina speră că planul său de a scoate Rusia din Crimeea – precum și celelelate teritorii pe care Moscova le-a furat – va câștiga în sfârșit amploare.

Este o schimbare dramatică față de primele zile ale războiului, când obiectivele Ucrainei se concentrau pe apărarea împotriva invaziei Rusiei și pe forțarea Rusiei să iasă din pământul ucrainean capturat în 2022. Cu toate acestea, deoarece forțele Ucrainei au organizat contraofensive de succes, Kievul a câștigat încredere că ar putea fi capabil să împingă Rusia din teritoriul pe care l-a furat în 2014, inclusiv Crimeea.

Acum, cu o contraofensivă ucraineană care probabil vizează sudul Ucrainei, calea către Crimeea devine mai clară.

În mod public, administrația Biden a semnalat în ultimele zile sprijinul pentru ca Ucraina să recupereze Crimeea, dar în culise, sursele spun că există o altă narațiune care a rămas constantă.

„Crimeea este Ucraina… Este teritoriu ucrainean și vrem să vedem toate granițele recunoscute internațional ale Ucrainei restaurate”, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Administrația Biden se teme că luarea Crimeei înapoi ar putea fi o linie roșie nucleară pentru Putin, a declarat o persoană care a vorbit cu un oficial înalt al administrației, sub protecția anonimatului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău