Coșmarul lui Putin, mai aproape cu un pas. Lovitura ce poate schimba totul

17 Mart. 2023, 08:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mart. 2023, 08:29 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul provocat de Putin în Ucraina a constituit un eșec pentru Moscova, el nereușind să îndeplinească obiectivele inițiale. Acum, un oficial al guvernului de la Kiev susține că suntem cu un pas mai aproape de coșmarul lui Putin legat de pierderea Crimeei. La peste un an de la invazie, înalții oficiali americani au început să se obișnuiască cu ideea că Ucraina trebuie să alunge Rusia din peninsulă, în ciuda amenințărilor nucleare ale Kremlinului.
Declarațiile au fost făcute de Tamila Tasheva, oficial al guvernului ucrainean, responsabil de Crimeea, într-un interviu acordat publicației americane The Daily Beast.

„Am auzit de la liderii occidentali că… dacă ne întoarcem în Crimeea, va exista o escaladare inevitabilă, care ar putea chiar provoca un conflict nuclear”, a spus Tasheva, menționând că acele avertismente s-au estompat în ultimele săptămâni.

„Retorica s-a schimbat de când explicăm din ce în ce mai mult ce este Crimeea, ce înseamnă pentru Rusia și cum sunt conectate lucrurile în jurul Crimeei”, a spus ea, referindu-se la modul în care Rusia a folosit Crimeea ca rampă de lansare și cale de aprovizionare cheie pentru război.

În toamnă, s-a spus că oficialii occidentali îndeamnă în privat guvernul Ucrainei să renunțe la ideea de a lua înapoi Crimeea. La acea vreme, ei și-au exprimat îngrijorarea lui Tasheva că Putin, care a obținut un sprijin intern uriaș din acapararea peninsulei ucrainene în 2014, va vedea o campanie ucraineană de a o lua înapoi drept un atac asupra Rusiei propriu-zise și va răspunde cu o escaladare masivă.

Tasheva crede că îngrijorarea a început să dispară acum, când Ucraina susține că Crimeea este cheia unei victorii împotriva lui Putin atât pentru că Rusia continuă să o folosească drept rampă de lansare pentru război, cât și pentru că Putin o consideră cheia legitimității sale politice în Rusia.

Ucraina speră că planul său de a scoate Rusia din Crimeea – precum și celelelate teritorii pe care Moscova le-a furat – va câștiga în sfârșit amploare.

Este o schimbare dramatică față de primele zile ale războiului, când obiectivele Ucrainei se concentrau pe apărarea împotriva invaziei Rusiei și pe forțarea Rusiei să iasă din pământul ucrainean capturat în 2022. Cu toate acestea, deoarece forțele Ucrainei au organizat contraofensive de succes, Kievul a câștigat încredere că ar putea fi capabil să împingă Rusia din teritoriul pe care l-a furat în 2014, inclusiv Crimeea.

Acum, cu o contraofensivă ucraineană care probabil vizează sudul Ucrainei, calea către Crimeea devine mai clară.

În mod public, administrația Biden a semnalat în ultimele zile sprijinul pentru ca Ucraina să recupereze Crimeea, dar în culise, sursele spun că există o altă narațiune care a rămas constantă.

„Crimeea este Ucraina… Este teritoriu ucrainean și vrem să vedem toate granițele recunoscute internațional ale Ucrainei restaurate”, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Administrația Biden se teme că luarea Crimeei înapoi ar putea fi o linie roșie nucleară pentru Putin, a declarat o persoană care a vorbit cu un oficial înalt al administrației, sub protecția anonimatului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău