Coșmarul lui Putin, mai aproape cu un pas. Lovitura ce poate schimba totul

17 Mart. 2023, 08:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mart. 2023, 08:29 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul provocat de Putin în Ucraina a constituit un eșec pentru Moscova, el nereușind să îndeplinească obiectivele inițiale. Acum, un oficial al guvernului de la Kiev susține că suntem cu un pas mai aproape de coșmarul lui Putin legat de pierderea Crimeei. La peste un an de la invazie, înalții oficiali americani au început să se obișnuiască cu ideea că Ucraina trebuie să alunge Rusia din peninsulă, în ciuda amenințărilor nucleare ale Kremlinului.
Declarațiile au fost făcute de Tamila Tasheva, oficial al guvernului ucrainean, responsabil de Crimeea, într-un interviu acordat publicației americane The Daily Beast.

„Am auzit de la liderii occidentali că… dacă ne întoarcem în Crimeea, va exista o escaladare inevitabilă, care ar putea chiar provoca un conflict nuclear”, a spus Tasheva, menționând că acele avertismente s-au estompat în ultimele săptămâni.

„Retorica s-a schimbat de când explicăm din ce în ce mai mult ce este Crimeea, ce înseamnă pentru Rusia și cum sunt conectate lucrurile în jurul Crimeei”, a spus ea, referindu-se la modul în care Rusia a folosit Crimeea ca rampă de lansare și cale de aprovizionare cheie pentru război.

În toamnă, s-a spus că oficialii occidentali îndeamnă în privat guvernul Ucrainei să renunțe la ideea de a lua înapoi Crimeea. La acea vreme, ei și-au exprimat îngrijorarea lui Tasheva că Putin, care a obținut un sprijin intern uriaș din acapararea peninsulei ucrainene în 2014, va vedea o campanie ucraineană de a o lua înapoi drept un atac asupra Rusiei propriu-zise și va răspunde cu o escaladare masivă.

Tasheva crede că îngrijorarea a început să dispară acum, când Ucraina susține că Crimeea este cheia unei victorii împotriva lui Putin atât pentru că Rusia continuă să o folosească drept rampă de lansare pentru război, cât și pentru că Putin o consideră cheia legitimității sale politice în Rusia.

Ucraina speră că planul său de a scoate Rusia din Crimeea – precum și celelelate teritorii pe care Moscova le-a furat – va câștiga în sfârșit amploare.

Este o schimbare dramatică față de primele zile ale războiului, când obiectivele Ucrainei se concentrau pe apărarea împotriva invaziei Rusiei și pe forțarea Rusiei să iasă din pământul ucrainean capturat în 2022. Cu toate acestea, deoarece forțele Ucrainei au organizat contraofensive de succes, Kievul a câștigat încredere că ar putea fi capabil să împingă Rusia din teritoriul pe care l-a furat în 2014, inclusiv Crimeea.

Acum, cu o contraofensivă ucraineană care probabil vizează sudul Ucrainei, calea către Crimeea devine mai clară.

În mod public, administrația Biden a semnalat în ultimele zile sprijinul pentru ca Ucraina să recupereze Crimeea, dar în culise, sursele spun că există o altă narațiune care a rămas constantă.

„Crimeea este Ucraina… Este teritoriu ucrainean și vrem să vedem toate granițele recunoscute internațional ale Ucrainei restaurate”, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Administrația Biden se teme că luarea Crimeei înapoi ar putea fi o linie roșie nucleară pentru Putin, a declarat o persoană care a vorbit cu un oficial înalt al administrației, sub protecția anonimatului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău