VIDEO Obsesia istorică a Kremlinului a unui înalt oficial din Moscova: ”Marea Neagră va fi în totalitate a Rusiei”

17 Mart. 2023, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mart. 2023, 09:42 // Actual //  Lupu Eduard

Un înalt oficial rus a reluat teza expansionistă a Moscovei vizând controlul în totalitate a Mării Negre, care ar urma să devină un simplu „lac rusesc”.

Volodimir Saldo, șeful administrației ruse din regiunea Herson din Ucraina, a declarat că Marea Neagră va fi în totalitate a Rusiei.

Oficialul, pe care Rusia l-a declarat „șef al administrației militare civice din Herson”, după ce a preluat controlul asupra teritoriului în prima fază a invaziei sale, a făcut remarcile în cadrul unei conferințe desfășurate la Rostov-pe-Don, oraș din sudul Rusiei, potrivit Newsweek..

Marea Neagră are o mare importanță pentru Rusia, în mare parte datorită rutelor de tranzit pe care le oferă, folosite de navele sale. Un videoclip cu declarațiile lui Saldo a fost distribuit marți pe Twitter de Anton Gerașcenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei.

„Marea Azov a devenit deja marea interioară a Rusiei și cred că și Marea Neagră va deveni în curând una” – a spus așa-numitul „guvernator al regiunii Herson”, Saldo, în urmă cu câteva zile.

Saldo s-a adresat unei mulțimi în timpul unor evenimente de selecție personalului administrativ care, potrivit presei locale, au avut loc în regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk – cele patru teritorii pe care Putin a anunțat în mod fals că le-a anexat în septembrie anul trecut.

Scopul selecției este de a căuta personal de conducere care este gata să refacă noi regiuni rusești și a fost organizat în cadrul platformei prezidențiale „Rusia este o țară a oportunităților”.

„Vreau să aplaud când vom avea și Marea Neagră”, a spus Saldo. „O avem, dar va fi în totalitate a noastră”. El a făcut referire la o adresă susținută anterior de Putin, în care președintele rus „a vorbit despre ce atenție specială se acordă acum Rusiei”.

„Dezvoltarea noii renașteri, restaurarea și includerea deplină nu numai din punct de vedere juridic, ci și fizic… cu toate bogățiile noastre naturale, cu toate facilitățile noastre de recreere, cu sute de kilometri de plaje și zone de agrement, sute de mii de hectare fertile de pământ”, a spus Saldo.

Remarcile sale vin pe măsură ce tensiunile cresc cu privire la Crimeea, peninsula Mării Negre, care a fost anexată ilegal din Ucraina de Putin în 2014.

Fără îndoială, declarațiile lui Saldo referitoare la Marea Neagră, care ar putea ajunge să fie în totalitate a Rusiei, creează îngrijorare în regiune, în România și Bulgaria. Acest fapt ne aduce aminte de declarația fostului președinte al României, Traian Băsescu, în cadrul unui discurs avut la Universitatea Stanford, Statele Unite, în anul 2005, care a spus că Moscova tratează Marea Neagră ca pe un ”lac rusesc”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău