VIDEO Obsesia istorică a Kremlinului a unui înalt oficial din Moscova: ”Marea Neagră va fi în totalitate a Rusiei”

17 Mart. 2023, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mart. 2023, 09:42 // Actual //  Lupu Eduard

Un înalt oficial rus a reluat teza expansionistă a Moscovei vizând controlul în totalitate a Mării Negre, care ar urma să devină un simplu „lac rusesc”.

Volodimir Saldo, șeful administrației ruse din regiunea Herson din Ucraina, a declarat că Marea Neagră va fi în totalitate a Rusiei.

Oficialul, pe care Rusia l-a declarat „șef al administrației militare civice din Herson”, după ce a preluat controlul asupra teritoriului în prima fază a invaziei sale, a făcut remarcile în cadrul unei conferințe desfășurate la Rostov-pe-Don, oraș din sudul Rusiei, potrivit Newsweek..

Marea Neagră are o mare importanță pentru Rusia, în mare parte datorită rutelor de tranzit pe care le oferă, folosite de navele sale. Un videoclip cu declarațiile lui Saldo a fost distribuit marți pe Twitter de Anton Gerașcenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei.

„Marea Azov a devenit deja marea interioară a Rusiei și cred că și Marea Neagră va deveni în curând una” – a spus așa-numitul „guvernator al regiunii Herson”, Saldo, în urmă cu câteva zile.

Saldo s-a adresat unei mulțimi în timpul unor evenimente de selecție personalului administrativ care, potrivit presei locale, au avut loc în regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk – cele patru teritorii pe care Putin a anunțat în mod fals că le-a anexat în septembrie anul trecut.

Scopul selecției este de a căuta personal de conducere care este gata să refacă noi regiuni rusești și a fost organizat în cadrul platformei prezidențiale „Rusia este o țară a oportunităților”.

„Vreau să aplaud când vom avea și Marea Neagră”, a spus Saldo. „O avem, dar va fi în totalitate a noastră”. El a făcut referire la o adresă susținută anterior de Putin, în care președintele rus „a vorbit despre ce atenție specială se acordă acum Rusiei”.

„Dezvoltarea noii renașteri, restaurarea și includerea deplină nu numai din punct de vedere juridic, ci și fizic… cu toate bogățiile noastre naturale, cu toate facilitățile noastre de recreere, cu sute de kilometri de plaje și zone de agrement, sute de mii de hectare fertile de pământ”, a spus Saldo.

Remarcile sale vin pe măsură ce tensiunile cresc cu privire la Crimeea, peninsula Mării Negre, care a fost anexată ilegal din Ucraina de Putin în 2014.

Fără îndoială, declarațiile lui Saldo referitoare la Marea Neagră, care ar putea ajunge să fie în totalitate a Rusiei, creează îngrijorare în regiune, în România și Bulgaria. Acest fapt ne aduce aminte de declarația fostului președinte al României, Traian Băsescu, în cadrul unui discurs avut la Universitatea Stanford, Statele Unite, în anul 2005, care a spus că Moscova tratează Marea Neagră ca pe un ”lac rusesc”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău