Criza forţei de muncă pe timp de război. Companiile din Ucraina recrutează femei şi adolescenţi

12 Sept. 2024, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Sept. 2024, 12:08 // Actual //  bani.md

Întreprinderile din Ucraina se confruntă cu o criză acută a forţei de muncă, determinată de războiul cu Rusia, care a dus la pierderi semnificative. În acest context, companiile au început să angajeze tot mai multe femei şi adolescenţi pentru a ocupa locurile de muncă vacante.

Liliia Shulha, în vârstă de 40 de ani, a reuşit să îşi îndeplinească visul de a deveni şofer de camion după ce a petrecut ani de zile în roluri considerate „plictisitoare” în birouri.

„Acum situaţia este de aşa natură încât ei iau oameni fără experienţă şi îi instruiesc. Am fost norocoasă,” a declarat ea pentru Reuters. Fozzy Group a angajat deja şase femei ca şoferiţe de camion şi continuă să recruteze pentru alte poziţii tradiţional dominate de bărbaţi, cum ar fi încărcătoare şi agenţi de securitate.

Conform datelor băncii centrale, Ucraina a pierdut peste un sfert din forţa sa de muncă de la începutul invaziei, iar aproape 60% dintre întreprinderi se confruntă cu dificultăţi în a găsi lucrători calificaţi.

Tetiana Petruk, director pentru dezvoltare durabilă la Metinvest, a subliniat că deficitul de personal afectează producţia şi că toate companiile din regiune simt această presiune.

Pentru a atrage candidaţi, companiile au început să ofere salarii mai mari şi să elimine prejudecăţile de gen şi vârstă în procesul de recrutare. Salariul mediu lunar a crescut de la aproximativ 14.500 de grivne la 20.000 de grivne (aproximativ 470 de dolari) în ultimul an.

În plus, tinerii devin o prioritate pentru angajatori. Fozzy Group şi alte companii implementează programe de formare şi stagii pentru adolescenţi, oferindu-le oportunităţi de a câştiga experienţă profesională.

De exemplu, Vodafone a recondiţionat programul său pentru tineri, creând oportunităţi pentru aproximativ 50 de adolescenţi din 12 oraşe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ