Cum a explodat prețul gazului. Sturza: Manipularea a venit de la ruși. Cap de afiș – Putin

03 Nov. 2021, 12:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Nov. 2021, 12:47 // Actual //  bani.md

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza care a fost pe piața energetică aproape două decenii, dar care în prezent nu mai este atât de implicat se arată surprins de piețele libere, aparent libere, cum sunt manipulate.

Am fost și rămân mereu surprins cum aceste piețe, aparent libere, sunt manipulate de „băieții șmecheri”. Ca la carte, moderatorii de la Bloomberg se întreabă (lamentează) patetic: ce se mai întâmplă cu petrolul, când se termină? „Analiștii” interesați se dau cu părerea, vorbesc despre „fundamentals”. “Da, domnilor, e pe sfârșite”. Intervine CNN – în delta Nigerului rebelii au furat o canistră de petrol omorând paznicul. Și zbanț, cresc cotațiile cu un dolar! Tu ești inundat de oferte de petrol fizic, nu știi unde să te ascunzi de furnizor. Ei, „guru analizelor”, nu – defițit!”, explică fostul premier.

Gazul în Europa a ajuns să se tranzacționeze cu 1000 USD per mia de metri cubi. Cotații care pur și simplu au sărit în aer.

Exact asta s-a întâmplat și cu cotațiile gazului. Cu cât a crescut consumul față de anul trecut? Cu 5-7%? De ce a crescut prețul de 3-4 ori?! Diferența este că în cazul gazului manipularea a venit de la ruși, cap de afiș fiind nimeni altul decât Putin. Primitiv, obscur, dar a funcționat! Și știți de ce? Pentru că la aceste povești au „pus botul” „traderii” din Occident. Cei care „tranzacționează” hârtii, și nu volume fizice. Aceste „tranzacții” reprezintă astăzi 80%(!) din toată piața! Cineva câștigă din aer miliarde de dolari reali! Cine le achită? Proștii de consumatori și investitori mărunți”, mai spune fostul premier.

Omul de afaceri susține că asta este fața hidoasă a „pieței libere”, ”care numai liberă nu e! Absolutizăm niște lucruri, repetându-le ca o mantră – „piețe libere”, „societăți democratice”, „drepturile omului”, „schimbări climatice” și multe alte derivate, negând trecutul și bunul-simț, ignorând tradiția și cutuma, mersul firesc al societății și al naturii. A trebuit să vină pandemia ca lumea să se „dezlănțuiască” și noi să vedem cât de vulnerabili suntem în construcții formal gândite deseori de profitorii mai „deștepți”.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ