Cum i-au împiedicat americanii pe ucraineni să tragă rachete pe teritoriul Rusiei

08 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Pentagonul a modificat lansatoarele de rachetă furnizate Ucrainei, ca să nu poată trage cu ele rachete cu rază lungă de acţiune care să atingă teritoriul Rusiei şi să nu agraveze astfel războiul rus, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ).

Statele Unite au livrat Ucrainei, de la începutul războiului rus, 20 de sisteme de tip High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) – un lansator multiplu de rachetă redutabil pentru armata rusă, cu o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri.
Armament modificat de americani
Însă, dezvăluie WSJ, Pentagonul a modificat aceste sisteme de armament înainte de a le trimite pe câmpul de luptă, cu scopul de a împiedica Kievul să atace teritoriul rus şi de a agrava, în acest fel, conflictul armat.

Oficiali americani declară WSJ că HIMARS-urile livrate Ucrainei nu pot trage rachete de tip Army Tactical Missile System (ATACMS), pe care Washingtonul nu le-a furnizat, dar pe care ucrainenii le pot obţine de la alte ţări.

Aceste proiectile sunt capabile să atingă o ţintă aflată la peste 300 de kilometri şi să vizeze, astfel, cu uşurinţă, de pe teritoriul ucrainean, zone din Rusia.

Aceste modificări blochează totodată tragerea oricăror altor tipuri de rachetă cu rază lungă de acţiune pe care Ucraina le-ar putea cumpăra sau produce.

Casa Albă şi Pentagonul, contactate de WSJ, au refuzat să comenteze cu privire la aceste modificări, care ar putea legătură cu materialul militar sau cu software-ul.
”Din motive de securitate operaţională, nu comentăm în mod public configurarea sistemelor furnizate aliaţilor şi partenerilor”, a respins un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, un general cu o stea.

Însă, înainte de livrarea acestor arme, Statele Unite au obţinut promisiunea oficială a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că HIMARS-urile livrate nu vor fi folosite în atacarea unor ţinte de pe teritoriul Rusiei.
La jumătatea lui septembrie, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, avertiza clar Statele Unite în acest sens.

”Dacă Washingtonul decide să ofere Kievului armament cu rază lungă de acţiune, ele vor încălca o linie roşie şi vor deveni parte în conflict”, ameninţa Zaharova
Aceste dezvăluiri au loc în contextul în care Ucraina a efectuat cu regularitate, în ultimele luni, atacuri pe teritoriul rus.
La sfârşitul lui iulie, iar apoi în octombrie, Peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 204 de Moscova, a fost vizată şi atinsă de artileria ucraineană.

Luni, atacuri cu drone au mers mai adânc şi au atins două baze aeriene în centrul Rusiei.
Marţi, guvernatorul regiunii Kursk, vecină cu Ucraina, a evocat un ”atac cu dronă în zona aerodromului” din acest oraş, în care un rezervor de stocare de petrol a fost incendiat, însă fără să facă victime.

Imediat după aceea, Statele Unite au condamnat cu jumătate de gură aceste atacuri ucrainene pe teritoriul rus.
”Noi nu încurajăm şi nu ajutăm Ucraina să lanseze atacuri în Rusia”, a subliniat secretarul de Stat american Antony Blinken.

”Lucrul la care suntem hotărâţi este să facem în aşa fel încât ei (ucrainenii) să aibă în mână – cu (ajutorul) altor mulţi parteneri din lume – echipamentele de care au nevoie pentru a se apăra, a-şi apăra teritoriul şi a-şi apăra libertatea”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 11:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Apr. 2024, 11:05 // Actual //  bani.md

Victoriabank și CCF Moldova își unesc forțele pentru a le schimba viața copiilor care se duc la culcare flămânzi. În preajma Paștelui, fiecare faptă bună contează. Noi am decis să lansăm prima campanie de donație contactless din țară pentru a oferi suport micuților care trăiesc în sărăcie extremă sau absolută. Victoriabank are un parteneriat frumos cu CCF Moldova deja de 10 ani, iar din dorința de a extinde această colaborare susținem încă o inițiativă a asociației – „Rostul Postului”.

În aceste ultime două săptămâni din postul Paștelui, te îndemnăm să le oferi o mână de ajutor copiilor vulnerabili. Am instalat boxe dotate cu POS-uri prin care poți face donații contactless. Cutiile se vor afla în trei dintre sucursalele Victoriabank din municipiul Chișinău:

  • Sucursala 3 – str. 31 August 1989 nr. 141
  • Sucursala 11 – bd. Ștefan cel Mare nr. 77
  • Sucursala 12 – bd. Moscova nr. 3

Suma fixă ce poate fi oferită este de 100 de lei. Donațiile pot fi făcute de pe carduri emise de orice bancă – fie unul fizic sau unul digital (din portofelul electronic).

„Susținem deja de un deceniu inițiativele CCF Moldova, pentru că dorim să oferim cât mai multor copii șansa la o viață mai bună. Suntem parte a comunității și ne bucurăm să aducem tehnologia și în proiecte de implicare socială. „Rostul Postului” îți oferă posibilitatea să transferi contravaloarea meselor către copiii care au mare nevoie. Prin opțiunea de a dona contactless cu ajutorul POS-urilor dedicate aducem o alternativă modernă unui obicei tradițional, cel de a face donații”, a declarat Sorin Bălănel, directorul de Marketing al Victoriabank.

Cum mai poți face donații?

Accesează cel mai mare restaurant virtual – https://www.rostulpostului.md/

Selectează orice poftești din meniu

Donează contravaloarea produselor selectate

Campania socială „Rostul Postului”, desfășurată de CCF Moldova pentru al optulea an consecutiv, va dura până în data de 4 mai 2024, timp în care poți accesa restaurantul virtual ori de câte ori vrei.

„Prin intervențiile CCF Moldova, urmărim să sprijinim familia ca să-și dezvolte abilități și competențe de gestionare a gospodăriei, să asigure necesarul copiilor cu demnitate și împlinire. Prin această campanie, Rostul Postului, de opt ani de zile facem apel la solidaritatea oamenilor, încurajându-i la fapte cu rost în această perioadă a celui mai mare post din an. Acum, cu inovația Victoriabank, e atât de simplu să fii bun. Banii colectați se transformă în sprijin material. Procurăm păsări, animale, copaci sau răsad, lucruri care îi responsabilizează pe părinți să muncească în continuare pentru a-și păstra familiile unite. An de an, rezultatele aduc un impact frumos în viețile copiilor și familiilor lor”, a menționat Tatiana Codreanu, director comunicare și fundraising CCF Moldova.

Postul înseamnă și fapte bune! Hai să transformăm fiecare zi de post într-o binecuvântare pentru cei mai vulnerabili din comunitatea noastră. Alătură-te nouă și fii parte din această acțiune de generozitate.

Victoriabank, #CuPoftăDeFapteBune

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău