Cum justifică Grosu contractul la energie cu separatiștii de la Tiraspol: Nu am vrut să-i lăsăm în frig și fără lumină

06 Dec. 2022, 10:04
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
06 Dec. 2022, 10:04 // Slider //  bani.md

Președintele Parlamentului, Igor Grosu justifică semnarea contractului de către Energocom cu centrala de la Cuciurgan pentru livrarea curentului electric Republicii Moldova la un preț de 73 USD MW/h.

„Este un contract care reiese din realitățile noastre. Da, noi a trebuit să alegem între securitatea oamenilor și asigurarea oamenilor cu energie electrică, bineînțeles, cu cât mai ieftină posibilă. Situația în care ne aflăm și se află toată Europa și dividendele politice aici trebuia să fie făcuta alegerea. Guvernul are sarcina să facă tot posibilul ca în special în această perioadă și noi suntem abia la început de iarnă, prețurile la energie, gaz sau încălzire să fie cât mai mici. Pentru că bate tare la buzunar. Chiar dacă noi venim cu acel pachet de 5 miliarde de lei pentru a compensa, orice posibilitate de a negocia și de a duce curent, gaz și alt combustibil care poate fi folosit la producerea căldurii, deci trebuie să fie folosit la maxim. În situația actuală, s-a luat aceasta decizie. Înțeleg, a fost o surpriza pentru mulți, dar cum spuneam, cel mai important lucru care este acum, este cum trecem cu pierderi cat mai mici și cu costuri cat mai mici această iarna”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PROTV.

Potrivit lui Grosu susține că în prezent energia electrică pe bursă crește exponențial, iar acest lucru s-ar fi reflectata în facturile populației

„Acum ar fi fost foarte iresponsabil, daca cumva oamenii aceștia ar fi fost ținuți în frig sau fără lumină și nu știu dacă noi ne-am fi ales cu o mai buna situație. Noi nu aveam să ne rezolvam problema noastră, pentru că trebuia să cumpăram în continuare cu 420 de dolari. Astăzi deja este 720 dolari la bursă, energia electrică. Nu avea să rezolvăm nici una și nici alta, doar avea să punem un preț suplimentar în factură la cetățenii noștri, pentru că noi aceste 5 miliarde, nu-s nelimitate și ele sunt doar pentru consumatorii casnici. Nu mai vorbim despre agenții economici, producătorii, care ar fi trebuit să scumpească mărfurile, care tot avea sa-l suporte cetățenii. Nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație, este adevărat, dar trebuie de comunicat din prima zi. Nu este atu nostru cel mai puternic comunicarea”, a pus Grosu.

În data de 3 decembrie Energocom a semnat cu Cuciurganul contractul de livrare a curentului electric în schimbul celor 5,7 milioane metri cubi/zi. Prețul energiei este de 73 USD/MW.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ