Cum justifică Grosu contractul la energie cu separatiștii de la Tiraspol: Nu am vrut să-i lăsăm în frig și fără lumină

06 Dec. 2022, 10:04
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
06 Dec. 2022, 10:04 // Slider //  bani.md

Președintele Parlamentului, Igor Grosu justifică semnarea contractului de către Energocom cu centrala de la Cuciurgan pentru livrarea curentului electric Republicii Moldova la un preț de 73 USD MW/h.

„Este un contract care reiese din realitățile noastre. Da, noi a trebuit să alegem între securitatea oamenilor și asigurarea oamenilor cu energie electrică, bineînțeles, cu cât mai ieftină posibilă. Situația în care ne aflăm și se află toată Europa și dividendele politice aici trebuia să fie făcuta alegerea. Guvernul are sarcina să facă tot posibilul ca în special în această perioadă și noi suntem abia la început de iarnă, prețurile la energie, gaz sau încălzire să fie cât mai mici. Pentru că bate tare la buzunar. Chiar dacă noi venim cu acel pachet de 5 miliarde de lei pentru a compensa, orice posibilitate de a negocia și de a duce curent, gaz și alt combustibil care poate fi folosit la producerea căldurii, deci trebuie să fie folosit la maxim. În situația actuală, s-a luat aceasta decizie. Înțeleg, a fost o surpriza pentru mulți, dar cum spuneam, cel mai important lucru care este acum, este cum trecem cu pierderi cat mai mici și cu costuri cat mai mici această iarna”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PROTV.

Potrivit lui Grosu susține că în prezent energia electrică pe bursă crește exponențial, iar acest lucru s-ar fi reflectata în facturile populației

„Acum ar fi fost foarte iresponsabil, daca cumva oamenii aceștia ar fi fost ținuți în frig sau fără lumină și nu știu dacă noi ne-am fi ales cu o mai buna situație. Noi nu aveam să ne rezolvam problema noastră, pentru că trebuia să cumpăram în continuare cu 420 de dolari. Astăzi deja este 720 dolari la bursă, energia electrică. Nu avea să rezolvăm nici una și nici alta, doar avea să punem un preț suplimentar în factură la cetățenii noștri, pentru că noi aceste 5 miliarde, nu-s nelimitate și ele sunt doar pentru consumatorii casnici. Nu mai vorbim despre agenții economici, producătorii, care ar fi trebuit să scumpească mărfurile, care tot avea sa-l suporte cetățenii. Nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație, este adevărat, dar trebuie de comunicat din prima zi. Nu este atu nostru cel mai puternic comunicarea”, a pus Grosu.

În data de 3 decembrie Energocom a semnat cu Cuciurganul contractul de livrare a curentului electric în schimbul celor 5,7 milioane metri cubi/zi. Prețul energiei este de 73 USD/MW.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO