Cum pot spori europenii presiunea pe Putin prin reglarea termostatelor cu un grad mai jos?

06 Apr. 2022, 06:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2022, 06:47 // Actual //  bani.md

Reducerea încălzirii cu 1 grad C în clădirile rezidenţiale din UK ar duce la scăderea cu 10% a facturilor de energie pe an, potrivit Energy Savings Trust.

Poate că reducerea temperaturii de încălzire a locuinţelor şi clădirilor comerciale cu un singur grad C nu pare un gest impresionant când mii de oameni sunt ucişi în războiul brutal purtat de Vladimir Putin în Ucraina, însă aceasta ar putea fi una dintre puţinele modalităţi prin care oamenii de rând din Europa, şi din întreaga lume, ar putea avea un impact asupra evenimentelor, notează The Guardian.

Europa este masiv dependentă de gazele ruseşti, acestea reprezen­tând până la 45% din importurile UE. Iar cu preţurile în creştere dramatică, aproximativ 500 milioane de dolari intră în visteria Rusiei pentru războiul purtat de Kremlin.

Dacă Europa vrea să-l oprească pe Putin, sunt necesare sancţiuni, dar şi surse alternative de energie. Războiul din Ucraina a scos la iveală un adevăr pe care guvernele trebuie să-l înveţe: energia este o problemă de securitate naţională, iar renun­ţarea la combustibilii fosili este o sursă de putere. Reducerea încălzirii cu 1-2 grade Celsius în clădirile rezidenţiale şi comerciale din Europa ar reduce depedenţa de gazele ruseşti cu aproape 10%, potrivit unor noi estimări, scrie Financial Times.

Reglarea termostatelor la o temperatură mai scăzută în clădiri la nivelul UE ar duce la economisirea a 130 TWh în decurs de un an, esti­mează cercetătorii think tankului eco­nomic Bruegel. UE importă aproxi­mativ 1.700 TWh de gaze anual din Rusia. Şi Marea Britanie ar putea eco­nomisi mai mult de jumătate din ga­zele importate din Rusia dacă gos­podăriile ar reduce temperatura boile­relor sau nivelul căldurii din radia­toare la 50 de grade, potrivit Energy & Utilities Alliance, o aso­ciaţie nonprofit.

În mod similar, reducerea încăl­zirii cu 1 grad C în clădirile rezidenţiale din UK ar duce la scă­derea cu 10% a facturilor de energie pe an, potrivit Energy Savings Trust.

Războiul din Ucraina a determinat ţările UE să-şi accelereze reorientarea către surse regenerabile mai ieftine de energie, în condiţiile în care acestea reanalizează implicaţiile dependenţei lor energetice la nivelul securităţii naţionale.

Unele îşi fac de asemenea planuri de urgenţă în cazul întreruperii furnizării de gaze ruseşti, acestea implicând găsirea de soluţii imediate de back-up, cum ar fi măsuri de economisire a energiei şi de reducere a cererii.

Cercetătorii de la Bruegel au arătat că deşi măsuri de creştere a eficienţei energetice a clădirilor ar reduce masiv dependenţa UE de gaze, îmbunătăţirile necesare ar implica un proces prea lent pentru a face o diferenţă semnificativă în viitorul imediat.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO