Cum vor fi acordate compensațiile la căldură în acest an. Autoritățile vor acces la conturile bancare ale moldovenilor

21 Iun. 2023, 13:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iun. 2023, 13:48 // Actual //  bani.md

În perioada rece din acest an, compensațiile la căldură urmează să fi acordate după un nou mecanism. Este vorba de instituirea a două categorii de vulnerabilitate energetică – maximă și primară, potrivit proiectului de lege propus de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputatul Fracțiunii PAS, Dan Perciun.

Dincolo de completarea categoriilor de vulnerabilitate, proiectul propune integrarea celor două instrumente de susținere a cetățenilor în perioada rece a anului, și anume – compensarea facturilor și ajutorul pentru perioada rece a anului – într-un mecanism unic. Autorul precizează că, în precedenta perioadă rece, aproximativ 170.000 de familii au beneficiat de ambele plăți, completând două cereri separate în două sisteme informaționale separate.

O altă problemă care va soluționată prin aplicarea prevederilor propuse este impactul redus al măsurii pentru locuitorii zonelor rurale care nu sunt racordați la surse de energie pentru încălzire. În funcție de circumstanțele gospodăriei, aceasta ar urma să beneficieze fie de compensație în factură, fie de o plată monetară din Fondul de Vulnerabilitate Energetică.

Adițional, pentru a avea o imagine mai bună a veniturilor familiei, se propune acordarea accesului la datele deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare privind situația financiară a familiei. Aceasta măsură este imperativă în condițiile unei cote importante a muncii nedeclarate și subdeclarate în economia Republicii Moldova.

Pentru a implementa măsurile menționate, vor fi modificate Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice și Legea cu privire la ajutorul social. Proiectul respectiv a fost examinat de membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie și va fi prezentat pentru dezbateri în ședința plenară a Parlamentului.

În sezonul de încălzire trecut compensațiile la căldură s-au acordat în funcție de gradul de vulnerabilitate: foarte mare, mare, mediu, scăzut și fără vulnerabilitate energetică.

Anul trecut, doar consumatori Termoelectrica au beneficiat de compensații la căldură în sumă de 808 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Nov. 2024, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 13:49 // Actual //  Ursu Victor

În urma ultimelor sancțiuni impuse de Statele Unite, Gazprom a fost privat de posibilitatea de a încasă plăți pentru gazul livrat clienților săi. În acest context, Turcia a cerut Washingtonului să permită efectuarea plăților către Gazprombank, banca care primește plățile pentru combustibilul trimis în străinătate.

Fără o astfel de relaxare a sancțiunilor, „nu vom putea plăti Rusia, iar dacă nu vom putea plăti, nu vom putea cumpăra bunuri”, a declarat ministrul turc al energiei, Alparslan Bayraktar, pentru jurnaliști, conform Bloomberg.

Gazprombank a reușit până acum să evite parțial sancțiunile datorită rolului său esențial în facilitarea plăților pentru livrările de energie. Cu toate acestea, în săptămâna trecută, Statele Unite au extins restricțiile, incluzând banca pe lista SDN. Înainte, Gazprombank nu putea efectua operațiuni de corespondență și tranzacții cu obligațiuni și acțiuni, dar noile măsuri exclud efectiv banca din sistemul financiar american și îngheață activele acesteia.

„Dacă sancțiunile nu vor fi ridicate, acest lucru ar putea avea consecințe grave pentru Turcia”, a avertizat Bayraktar. Ca exemplu, acesta a menționat excepțiile anterioare în cazul sancțiunilor legate de Iran.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaz pentru Turcia, asigurând aproximativ 42% din importurile acesteia anul trecut.

Un alt client major al Gazpromului, Ungaria, a criticat noile sancțiuni americane, afirmând că acestea pun în pericol securitatea energetică. După discuțiile din săptămâna trecută cu miniștrii regionali ai energiei, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că statele din regiune „vor găsi o modalitate” de a continua livrările. Gazul rusesc ajunge în unele țări europene prin conducta „Turkish Stream”.

În schimb, Austria a evitat problemele legate de plăți, întrucât a rupt relațiile cu Gazprom înainte de extinderea sancțiunilor împotriva Gazprombank. Compania austriacă OMV a decis să nu plătească Gazprom pentru gazul livrat în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie, pentru a compensa cel puțin parțial suma de peste 230 milioane de euro atribuită printr-o decizie de arbitraj legată de oprirea livrărilor către filiala germană a Gazpromului în 2022. Ca urmare, Gazprom a întrerupt furnizările de gaz către Austria prin tranzit prin Ucraina începând cu 16 noiembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală