Ultimatumul dat de fermieri lui Recean! Premierul ridică din umeri: Nu avem 700 de milioane de lei

21 Iun. 2023, 11:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2023, 11:42 // Actual //  Lupu Eduard

Fermierii se arată nemulțumiți de acțiunile Guvernului pentru ai ajuta să depășească criza în care s-au pomenit. Premierul Dorin Recean, într-o conferință de presă, a declarat că ajutorul solicitat de agricultori este de 700 de milioane de lei. Bani pe care, după cum a lăsat să se înțeleagă premierul, statul nu îi are.

Recean a enumerat dintre acțiunile autorităților pentru susținerea fermierilor. „Este vorba de 1,5 miliarde de lei din fondul de subvenționare, care va fi suplimentat cu încă 100 de milioane de lei. Or, banii vor fi debursați până la sfârșitul lunii iulie, nu până la sfârșitul anului cum se făcea anterior. Fermierii mai au la dispoziție încă 330 de milioane de lei din rambursarea TVA la motorină”.

„Ceea ce solicită agricultorii se cifrează la încă cel puțin 700 mil. de lei. Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a prezentat la Bruxelles cerințele, ca eventual să ne ajute. Vom discuta cu agricultorii ce putem face. (…) Guvernul întreprinde toate măsurile necesare pentru a face față soitarilor”, a punctat Recean.

Agricultori din mai multe localități ale republicii Moldova au protestat ieri, 20 iunie, cu tehnică agricolă în centrul Capitalei. Fermierii au cerut de la autorități mai multe măsuri de susținere pentru sectorul agricol din țară.

Asociația Fermierilor declara anterior că decizia de a organiza proteste cu tehnică agricolă în mai multe regiuni din țară a fost luată după ce discuția cu prim-ministru, Dorin Recean, „nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori”, fiind respinsă solicitarea de aprobare a unor măsuri de susținere a fermierilor, care au fost formulate în Declarația din 17 mai 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 

 

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău