De ce s-au redus activele oficiale de rezervă ale BNM, în luna iunie

06 Iul. 2024, 06:07
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
06 Iul. 2024, 06:07 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

La data de 28 iunie 2024, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au însumat 5 288,61 milioane dolari SUA, reflectând o scădere de 65,87 milioane dolari SUA față de valoarea înregistrată la 31 mai 2024, când acestea totalizau 5 354,48 milioane dolari SUA.

Această diminuare a fost influențată de mai mulți factori principali:

1.Ieșiri nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: O reducere de 59,02 milioane dolari SUA a fost înregistrată din cauza cererilor de retragere a valutelor de către băncile licențiate.

2.Plăți pentru serviciul datoriei publice externe: Suma de 22,89 milioane dolari SUA a fost direcționată către plata dobânzilor și rambursărilor aferente datoriei externe a Republicii Moldova.

3.Deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: O depreciere în valoare de 20,70 milioane dolari SUA a avut loc în perioada de raportare.

4.Plăți ale Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova: Cheltuieli în valoare de 6,75 milioane dolari SUA au fost efectuate în contul diverselor necesități financiare ale statului.

În ciuda acestor scăderi, au existat și contribuții pozitive la creșterea activelor oficiale de rezervă în aceeași perioadă:

1. Venituri din gestionarea rezervelor valutare: Încasări de 17,78 milioane dolari SUA au fost obținute din activitățile de gestionare a rezervelor valutare ale țării.

2. Credite în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale: Înregistrări de 14,95 milioane dolari SUA au fost făcute în contul creditelor pentru proiecte de dezvoltare investițională.

3. Reevaluarea valorilor mobiliare în portofoliul de investiții: O reevaluare pozitivă de 6,97 milioane dolari SUA a avut loc în perioada de raportare.

4. Intrări nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă: Intrări de 3,17 milioane dolari SUA au fost înregistrate în conturile dedicate administrării asistenței externe.

5. Alte intrări nete: Suma de 0,62 milioane dolari SUA a fost adăugată la activele de rezervă datorită altor intrări nete nespecificate.

Aceste fluctuații reflectă dinamica complexă a gestionării financiare a Republicii Moldova în contextul schimbărilor economice globale și a politicilor interne. Monitorizarea continuă a activelor de rezervă rămâne crucială pentru stabilitatea economică a țării în viitorul apropiat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău