De la apartamente fantomă la FC Barcelona! Afacerile dubioase ale milionarului moldovean Bîrlădeanu, prietenul Barçei

11 Apr. 2025, 10:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 10:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Noul partener de telecomunicații al FC Barcelona, moldoveanul Ruslan Bîrlădeanu, ridică numeroase semne de întrebare în lumea sportului și a afacerilor internaționale. Deși compania sa, New Era Visionary Group, a fost prezentată în noiembrie 2024 de clubul catalan drept un „lider mondial în conectivitate și infrastructură”, activitatea sa reală în domeniul telecomunicațiilor pare a fi cel mult marginală, iar experiența sa în gestionarea de infrastructuri sportive – inexistentă, notează publicația spaniolă Elcorregallego.es.

În cadrul unei prezentări la World Mobile Congress, Bîrlădeanu a oferit răspunsuri vagi atunci când a fost întrebat despre detalii tehnice ale aplicației Barça Mobile, instalată în viitorul Camp Nou. A preferat să vorbească în termeni largi despre „conectivitate” și „experiențe comune ale suporterilor”, evitând să intre în detalii concrete. „Nu pot dezvălui nimic deocamdată”, a spus el, invocând misterul ca pe un paravan.

Mai grav este faptul că în întreaga sa carieră, Bîrlădeanu nu a avut legături cu industria telecom sau cu exploatarea de stadioane. Totuși, a reușit să aducă o contribuție de 28 milioane de euro – parte dintr-un avans de 70 de milioane – pentru exploatarea locurilor VIP din Camp Nou, sumă considerată vitală pentru ca Barça să poată înregistra transferurile lui Dani Olmo și Pau Víctor în LaLiga. Președintele LaLiga, Javier Tebas, și-a exprimat însă deschiderea față de Barça, dar scepticismul față de New Era Visionary Group.

O investigație realizată de El Periódico în colaborare cu rețeaua internațională OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) dezvăluie că numele lui Bîrlădeanu apare în cel puțin 10 companii, înregistrate în Moldova, România, Regatul Unit, Emiratele Arabe și Estonia – ultima fiind pe numele fiului său, Andrei, și având un capital social de doar 100 de euro.

Printre afacerile controversate se numără firma „Locuințe pentru Toți” din Moldova, care în 2010 a intrat în faliment după ce a vândut apartamente pe hârtie fără a le mai construi. Aproximativ 300 de clienți au rămas fără bani și fără locuințe, printre care și fostul premier moldovean Vladimir Filat – singurul care și-a recuperat investiția. Deși Bîrlădeanu a fost acuzat de fraudă, nu a fost niciodată judecat.

Pe parcursul anilor, Bîrlădeanu a fondat companii în domenii extrem de variate: comerț cu articole sportive, construcții de drumuri, comerț cu materii prime agricole, dezvoltări imobiliare, cercetare socială, și chiar ONG-uri cu scopuri umanitare în parteneriat cu fostul fotbalist Dani Alves în Marea Britanie.

Afacerea New Era Visionary Group, partener oficial de telecom al FC Barcelona, a fost fondată într-un spațiu de coworking din Emiratele Arabe și are o filială înregistrată în Barcelona – inițial într-un apartament din cartierul Sant Andreu, ulterior mutată într-un birou din zona Bailén. De acolo, compania a organizat un concert de reggaeton la Palau Sant Jordi cu Nicky Jam, Luis Fonsi și Arcángel – un efort de promovare a Barça Mobile.

Între timp, fiul său, Andrei Bîrlădeanu, conduce New Era Licensing & Merchandising, firmă estoniană care se prezintă drept partener oficial de merchandising al clubului, implicată în colaborări cu branduri de lux precum Jacob & Co pentru lansarea unei colecții aniversare dedicate celor 125 de ani de existență ai clubului.

În pofida prezentării sale spectaculoase și a implicării în fotbalul de top, profilul real al lui Ruslan Bîrlădeanu ridică numeroase semne de întrebare: lipsa experienței în telecomunicații, istoricul controversat în afaceri și lipsa transparenței privind sursele de finanțare. În acest moment, FC Barcelona pare să fi făcut un pariu riscant cu un partener care are mai multă experiență în construcții dubioase decât în tehnologie de ultimă generație.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi