De unde iau bani investitorii ca să-și salveze afacerile. Cumpără mașini și utilaje

06 Feb. 2023, 17:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
06 Feb. 2023, 17:49 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În perioada ianuarie-septembrie 2022, valoarea investițiilor în active imobilizate s-a diminuat cu 9,2% și a constituit 19,5 miliarde de lei. Descreștere au înregistrat investițiile finanțate practic din toate sursele, în special, din sursele proprii ale agenților economici, din împrumuturile externe, precum și din alte surse străine, se arată într-un raport al Ministerului Economiei.

Conform raportului, principalul factor de diminuare a investițiilor în perioada menționată a fost diminuarea investițiilor finanțate de împrumuturile externe cu 34,9%, contribuind la diminuarea totală a investițiilor cu 42%. Împrumuturile externe, care constituie 8% în total, reprezintă o sursă importantă de finanțare și sunt orientate preponderent în infrastructura publică.

Investițiile proprii ale agenților economici

A scăzut esențial și volumul investițiilor străine (-33,1%), fiind afectate de războiul din țara vecină.

După o creștere de 0,8% în primul semestru, investițiile proprii ale agenților economici au scăzut cu 4% în perioada menționată. Investițiile proprii ale agenților economici reprezintă 65% în total.

De asemenea, investițiile publice (din bugetul de stat și bugetele locale) s-au diminuat semnificativ  cu 16,7%.

Doar investițiile finanțate de împrumuturile interne au înregistrat o creștere de 20,1%), dar temperându-și semnificativ creșterea comparativ cu perioadele precedente.

Pe categorii de active s-au micșorat investițiile practic în toate mijloacele fixe, doar investițiile în imobilizări necorporale au înregistrat o creștere nesemnificativă de 2,5%.

Investiții în mașini și utilaje

În perioada menționată, s-a investit în continuare în mașini și utilaje. Cu toate acestea, investițiile în mașini și utilaje, care au o importanță semnificativă pentru economie, s-au micșorat cu 0,3%.

De asemenea, au scăzut investițiile în mijloace de transport cu 0,3% și în terenuri cu 5,2%.

Investițiile în sectorul construcțiilor, cu o pondere de 49,5% din volumul total, s-au diminuat în ianuarie-septembrie 2022 cu 14,3%. Au scăzut investițiile în toate tipurile de construcții, însă cel mai semnificativ au scăzut investițiile în construcțiile inginerești (- 24,6%), fiind finanțate atât din surse publice, cât și din împrumuturile organizațiilor internaționale.

Factorii care au influențat scăderea investițiilor

Factorii principali care au determinat scăderea investițiilor în ianuarie-septembrie 2022 au fost: presiunile bugetare create de criza pandemică, criza resurselor energetice și conflictul militar în Ucraina; incertitudinile în rândul investitorilor create de conflictul armat din Ucraina; scumpirea surselor de creditare, determinată de politica monetară antiinflaționistă condusă de Banca Națională a Moldovei.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO