De unde iau bani investitorii ca să-și salveze afacerile. Cumpără mașini și utilaje

06 Feb. 2023, 17:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
06 Feb. 2023, 17:49 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În perioada ianuarie-septembrie 2022, valoarea investițiilor în active imobilizate s-a diminuat cu 9,2% și a constituit 19,5 miliarde de lei. Descreștere au înregistrat investițiile finanțate practic din toate sursele, în special, din sursele proprii ale agenților economici, din împrumuturile externe, precum și din alte surse străine, se arată într-un raport al Ministerului Economiei.

Conform raportului, principalul factor de diminuare a investițiilor în perioada menționată a fost diminuarea investițiilor finanțate de împrumuturile externe cu 34,9%, contribuind la diminuarea totală a investițiilor cu 42%. Împrumuturile externe, care constituie 8% în total, reprezintă o sursă importantă de finanțare și sunt orientate preponderent în infrastructura publică.

Investițiile proprii ale agenților economici

A scăzut esențial și volumul investițiilor străine (-33,1%), fiind afectate de războiul din țara vecină.

După o creștere de 0,8% în primul semestru, investițiile proprii ale agenților economici au scăzut cu 4% în perioada menționată. Investițiile proprii ale agenților economici reprezintă 65% în total.

De asemenea, investițiile publice (din bugetul de stat și bugetele locale) s-au diminuat semnificativ  cu 16,7%.

Doar investițiile finanțate de împrumuturile interne au înregistrat o creștere de 20,1%), dar temperându-și semnificativ creșterea comparativ cu perioadele precedente.

Pe categorii de active s-au micșorat investițiile practic în toate mijloacele fixe, doar investițiile în imobilizări necorporale au înregistrat o creștere nesemnificativă de 2,5%.

Investiții în mașini și utilaje

În perioada menționată, s-a investit în continuare în mașini și utilaje. Cu toate acestea, investițiile în mașini și utilaje, care au o importanță semnificativă pentru economie, s-au micșorat cu 0,3%.

De asemenea, au scăzut investițiile în mijloace de transport cu 0,3% și în terenuri cu 5,2%.

Investițiile în sectorul construcțiilor, cu o pondere de 49,5% din volumul total, s-au diminuat în ianuarie-septembrie 2022 cu 14,3%. Au scăzut investițiile în toate tipurile de construcții, însă cel mai semnificativ au scăzut investițiile în construcțiile inginerești (- 24,6%), fiind finanțate atât din surse publice, cât și din împrumuturile organizațiilor internaționale.

Factorii care au influențat scăderea investițiilor

Factorii principali care au determinat scăderea investițiilor în ianuarie-septembrie 2022 au fost: presiunile bugetare create de criza pandemică, criza resurselor energetice și conflictul militar în Ucraina; incertitudinile în rândul investitorilor create de conflictul armat din Ucraina; scumpirea surselor de creditare, determinată de politica monetară antiinflaționistă condusă de Banca Națională a Moldovei.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău