Deficitul bugetar al SUA a crescut la 1,833 trilioane de dolari pentru anul fiscal 2024

21 Oct. 2024, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Oct. 2024, 09:59 // Actual //  Ursu Victor

Deficitul bugetar al SUA a crescut la 1,833 trilioane de dolari pentru anul fiscal 2024, cel mai ridicat nivel atins în afara perioadei pandemiei de COVID, pe măsură ce dobânda pentru datoria federală a depăşit 1 trilion de dolari pentru prima dată, iar cheltuielile pentru programul de pensii Social Security, sănătate şi armată au crescut, potrivit datelor Departamentului de Trezorerie, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Deficitul pentru anul încheiat pe 30 septembrie a fost cu 8% mai mare, sau cu 138 de miliarde de dolari, comparativ cu 1,695 trilioane de dolari înregistrate în anul fiscal 2023.

Acesta este al treilea mare deficit federal din istoria SUA, după deficitul generat de ajutoarele în timpul pandemiei, de 3,132 trilioane de dolari în anul fiscal 2020, şi cel de 2,772 trilioane de dolari în anul fiscal 2021.

Deficitul din anul fiscal 2023 a fost redus prin anularea a 330 de miliarde de dolari din costurile asociate cu programul de împrumuturi studenţeşti al preşedintelui Joe Biden, după ce acesta a fost anulat de Curtea Supremă a SUA.

Fără această anomalie, deficitul ar fi depăşit 2 trilioane de dolari.

Deficitul bugetar considerabil pentru anul fiscal 2024, de 6,4% din produsul intern brut, în creştere faţă de 6,2% în anul precedent, ar putea crea probleme pentru argumentele vicepreşedintei Kamala Harris înainte de alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, susţinând că ar gestiona mai bine bugetul SUA decât adversarul său republican, Donald Trump.

Un think tank fiscal, Comitetul pentru un Buget Federal Responsabil, a estimat că planurile lui Trump ar acumula datorii noi de 7,5 trilioane de dolari, mai mult decât dublul celor 3,5 trilioane de dolari prevăzute în propunerile lui Harris.

Directorul de buget al Casei Albe, Shalanda Young, a subliniat creşterea puternică a economiei americane şi investiţiile administraţiei Biden în energie curată, infrastructură şi manufactură avansată.

”Această administraţie a realizat acest lucru menţinând un angajament faţă de responsabilitatea fiscală, asigurându-se că cei mai bogaţi dintre noi şi marile corporaţii plătesc partea lor corectă şi reducând cheltuielile inutile pentru interesele speciale”, a declarat Young într-un comunicat, referindu-se la planurile lui Biden şi Harris de a creşte impozitele pentru aceste grupuri.

Veniturile SUA pentru anul fiscal 2024 au atins un nivel record de 4,919 trilioane de dolari, în creştere cu 11%, sau cu 479 de miliarde de dolari, faţă de anul precedent, pe măsură ce colectările de impozite pe venit şi impozitele corporative au crescut.

Cheltuielile pentru anul fiscal 2024 au crescut cu 10%, sau cu 617 miliarde de dolari, ajungând la 6,752 trilioane de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Oct. 2024, 09:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
21 Oct. 2024, 09:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Boeing explorează vânzarea de active, într-o încercare de a-şi consolida finanţele fragile prin renunţarea la unităţile sale neesenţiale sau neperformante, a relatat publicaţia Wall Street Journal, transmite News.ro.

Săptămâna trecută, producătorul de avioane a ajuns la un acord pentru a vinde o mică unitate de apărare care produce echipamente de supraveghere pentru armata SUA, potrivit surselor citate de ziar.

Boeing a trecut dintr-o criză în alta în acest an, începând cu 5 ianuarie, când un panou de uşă s-a desprins în aer de pe un avion 737 MAX. De atunci, CEO-ul companiei a demisionat, producţia a fost încetinită, în timp ce autorităţile de reglementare investighează cultura de siguranţă a companiei, iar în septembrie 33.000 de muncitori sindicalizaţi au intrat în grevă.

WSJ a scris că în recentele întâlniri privind performanţele financiare, noul CEO, Kelly Ortberg, a cerut şefilor de divizii să prezinte valoarea acelor unităţi pentru companie.

Consiliul de administraţie al Boeing s-a întâlnit recent pentru a discuta următorii paşi pentru companie, unde directorii iau discutat cu şefii diviziilor şi au analizat rapoartele pentru a examina starea fiecărei unităţi.

Boeing a refuzat să comenteze informaţiile.

Muncitorii afiliaţi la sindicatul companiei sunt aşteptaţi să voteze miercuri asupra unei noi propuneri de contract, care include o creştere salarială de 35% pe o perioadă de patru ani.

Greva a oprit producţia celui mai bine vândut avion al companiei, 737 MAX, precum şi a modelelor 767 şi 777, exercitând o presiune suplimentară pe finanţele sale deja slăbite.

La începutul acestei luni, Boeing a anunţat că va reduce 17.000 de locuri de muncă, adică 10% din personalul său global, şi va înregistra pierderi de 5 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău