Demiterile votate de Guvernul Gavrilița la ședința de astăzi. Totodată, au fost numiți în funcție 10 specialiști

09 Aug. 2021, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Aug. 2021, 17:33 // Actual //  MD Bani

Astăzi, 9 august curent, a avut loc prima ședință a Guvernului Gavrilița. Astfel, în cadrul ședinței, au avut loc mai multe demisii, dar și numiri în funcții.

Cabinetul de miniștri a votat, în ședința de astăzi mai mulți secretari de stat și șefi ai unor agenții de stat.

Astfel, membrii Guvernului au votat pentru demisia Gabrielei Cuneva din funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor, dar și a Iulianei Drăgălin, Mihail Lupașcu, Marianei Botezatu, din funcția de secretari de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii.

La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au fost eliberați din funcție secretarii de stat Cujbă Daniela, Dumitru Socolan și Gheorghe Leucă, iar la Ministerul Justiției – Tatiana Tverdun și Alexandru Pleșca.

Demisii au avut loc și Ministerul Afacerilor Interne, unde au fost eliberați din funcție patru secretari de stat: Mariana Grama, Cornel Lebedinschi, Gheorghe Bălan și Sergiu Golovaci, iar la Ministerul Apărării – Aurel Fondos și Vladimir Iliev. Tot în ședința de astăzi au fost eliberați din funcția de secretari de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Tatiana Nistorică, Mihai Machidon și Ghenadie Iurco.

De asemenea, Guvernul a votat și demisia lui Ivan Gheorghiu și Natalia Grîu din funcția de secretari al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dar și demisia Tatianei Zatîc și a lui Denis Cernelea, din funcția de secretari de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Cabinetul de miniștri a votat și pentru rechemarea lui Vladimir Golovatiuc din funcția de ambasador în Federația Rusă.

Anatol Ghilaș a fost eliberat din funcția de director general al Agenției Relații Funciare și Cadastru și Elena Beleaeva din funcția de director general al Agenției Relații Interetnice și a lui Ghenadie Țepordei, din funcția de director general al Agenției Proprietății Publice, Viorel Iustin, din funcția de director general al Agenției pentru proprietatea Intelectuală. Tot astăzi Valentina Buliga a fost eliberată din funcția de director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

În același timp, în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului a fost aprobată numirea în funcția a următorilor specialiști:

  • Veaceslav Dobândă, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene;
  • Veronica Mihailov-Moraru, secretar de stat la Ministerului Justiției;
  • Sergiu Diaconu, în funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne;
  • Rosian Vasiloi, în funcia de șef al Inspectoratului al Poliției de Frontieră;
  • Valeriu Mija, în funcția de secretar de stat la Ministerul Apărării;
  • Sergiu Plop, secretar de stat la Ministerul Apărării;
  • Sergiu Gherciu, în funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului;
  • Rodica Iordanov, în funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului ;
  • Zinaida Bezverhnîi, în funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății;
  • Svetlana Nicolaescu, în funcția de secretar de Stat la Ministerul Sănătății.

Realitatea Live

19 Iun. 2025, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Iun. 2025, 17:02 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană explorează o nouă schemă pentru a obține mai multe fonduri destinate Ucrainei, folosind cele circa 200 de miliarde de euro din rezervele valutare ale Rusiei, înghețate în conturile Euroclear. Potrivit unor surse citate de Politico, Comisia Europeană analizează posibilitatea transferării acestor active într-un fond special (SPV) controlat de UE, care să le reinvestească în instrumente financiare cu randamente mai ridicate.

Scopul este creșterea câștigurilor generate de aceste rezerve, care ar urma să fie direcționate către Kiev. În prezent, o mare parte din bani sunt reinvestiți prin Banca Centrală a Belgiei, care oferă una dintre cele mai scăzute dobânzi fără risc din UE. Noul fond ar permite plasamente mai agresive, inclusiv în obligațiuni pe termen lung ale unor state ca Germania, Italia sau chiar SUA, cu randamente de până la 5% anual.

Deși confiscarea directă a acestor rezerve rămâne un subiect sensibil – mai multe țări și Banca Centrală Europeană se opun, invocând riscuri juridice și impact negativ asupra încrederii în euro – noua strategie ocolește problema juridică, maximizând totodată profiturile obținute din înghețarea activelor.

În paralel, miniștrii de finanțe ai celor 27 de state membre urmează să discute joi, la un dineu informal în Luxemburg, noul plan propus. Într-o scrisoare de invitație obținută de Politico, Polonia – care deține în prezent președinția rotativă a UE – subliniază necesitatea urgentă de a identifica opțiuni clare privind utilizarea rezervelor înghețate și menținerea regimului de sancțiuni, în special în contextul posibilului veto din partea Ungariei.

UE a promis anul trecut că va contribui cu 18 miliarde de euro la un pachet G7 de 50 miliarde de dolari pentru Ucraina, garantat cu veniturile viitoare din aceste rezerve. Suma va fi achitată integral până la sfârșitul anului curent. Noua schemă ar asigura surse de finanțare și pentru anul 2026, când necesitățile bugetare ale Kievului vor rămâne semnificative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO