Deși are o armată mult mai mică, Ucraina are acum mai multe tancuri pe teren decât Rusia. Care este explicația

23 Apr. 2022, 17:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Apr. 2022, 17:17 // Actual //  bani.md

Ucraina are acum mai multe tancuri pe teren decât are Rusia, a declarat pentru Washington Post un înalt oficial american din domeniul apărării. Aceasta, în condițiile în care mai multe state occidentale continuă să furnizeze ajutor militar Kievului, iar rușii pierd echipament militar atât în luptă, cât și din cauza problemelor logistice.

„În acest moment, ucrainenii au mai multe tancuri pe teren decât rușii și cu siguranță au competența de a le folosi”, a spus oficialul, sub acoperirea anonimatului.

Mai multe țări occidentale s-au angajat să trimită mai multe arme grele în Ucraina pentru a o ajuta să se apere împotriva ofensivei rusești.

Președintele american Joe Biden a anunțat joi un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru a echipa Ucraina cu artilerie grea, obuziere și drone tactice. Primul astfel de pachet, anunțat pe 13 aprilie, a inclus sute de vehicule blindate și elicoptere Mi-17.
La începutul acestei luni, un oficial al Pentagonului a spus că SUA vor ajuta la transferul tancurilor de fabricație sovietică în Donbas. Oficialul a refuzat să spună câte tancuri vor fi trimise sau din ce țări vor veni, amintește Business Insider.

Mai multe țări europene au spus de asemenea că vor furniza Ucrainei arme grele, inclusiv tancuri.

Numărul tancurilor nu este în sine un factor determinant al părții care deține avantajul. Dar Ucraina pare să le folosească mai eficient.

Trupele ucrainene au avariat unele vehicule blindate rusești, în timp ce altele au fost abandonate pentru că s-au defectat sau au rămas fără combustibil – dovezi că Rusia nu a fost pregătită pentru rezistența ucraineană. Un înalt oficial din domeniul apărării a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia încearcă să învețe din propriile greșeli, în timp ce își transferă operațiunile spre estul Ucrainei.

Oficialul a remarcat că aproximativ două duzini de grupuri tactice de batalion rusesc sunt reoganizate și reaprovizionate. Nu este clar care este numărul total de tancuri de ambele părți – sau dacă eforturile Rusiei de a reaproviziona aceste unități vor schimba în cele din urmă balanța tancurilor angajate în Ucraina în favoarea

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău