Dezbaterile CEMT continuă. AITA și UTD: Autoritățile trebuie să găsească soluții pertinente pentru transportatori

29 Mart. 2022, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Mart. 2022, 15:22 // Actual //  bani.md

Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA) și Uniunea Transportator și Drumarilor din Repuublica Moldova au venit cu o reacție în contextul declarațiilor dlui Spînu, viceprim-ministru și ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale referitor la procedura de repartizare a autorizațiilor CEMT.

1.În conformitate cu prevederile Codului Transporturilor Rutiere repartizarea autorizațiilor CEMT, atunci când cererea de autorizații este mai mare decât oferta, se efectuează în baza principiului proporționalității, în dependență de numărul de vehicule deținute de operatorul de transport . Acest principiu ține cont de nivelul investițiilor efectuate de către operatorii de transport, numărul de angajați și volumul impozitelor achitate către buget. Aplicarea acestui principiu are menirea de a asigura dezvoltarea eficientă a ramurii.

2.În contextul actual de criză din domeniul transportului internațional cauzat de războiul din Ucraina se înregistrează o acută lipsă de autorizații unitare de transport rutier de marfă în trafic internațional. Prin urmare, este stringent să fie pus accentul pe utilizarea eficientă a autorizațiilor de transport rutier de marfă. O autorizație CEMT poate fi  utilizată eficient  doar când operatorul de transport deține mai multe vehicule, iar mecanismul propus de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale presupune repartizarea acestora celor ce dețin câte 1 vehicul.

3.Prevederile pe care se bazează Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în argumentarea poziției de a repartiza autorizațiile CEMT operatorilor de transport care dețin câte 1 vehicul, sunt expuse greșit și nu pot fi aplicate în complexitatea lor. Iar aplicarea selectivă a anumitor norme este incorectă și se face în defavoarea majorității operatorilor de transport.

4.Considerăm că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale trebuie să găsească soluții pertinente pentru problemele cu care se confruntă operatorii de transport și să evite interpretarea lacunelor legislative pentru a aproba anumite decizii.

5.De remarcat, deși suntem la sfârșitul lunii martie repartizarea autorizațiilor CEMT neridicate și nerepartizate anterior așa și nu a avut loc, fapt ce a dus la folosirea nejustificată a altor zeci de autorizații bilaterale de transport marfă, respectiv la epuizarea anumitor stocuri de autorizații la ANTA. Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în comisia CEMT, conform normelor legale, au avut toate pârghiile pentru aprobarea deciziilor și fără reprezentanții operatorilor de transport, care prin neprezentare și-au exprimat dezacordul cu poziția repartizării autorizațiilor celor ce dețin câte 1 vehicul.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat în dimineața zilei de 29 martie că autorizațiile care nu au fost ridicate timp de o lună, urmează să fie repartizate, conform prevederilor normative, transportatorilor care nu au primit nici o autorizație CEMT la repartizarea inițială. Acest mecanism vine să stimuleze și să ajute transportorii mai mici. Pentru anul 2022, au rămas neridicate 58 de autorizații din 1576 (3,6 %). Totodată, pe lângă autorizațiile neridicate, au rămas 28 de autorizații CEMT nedistribuite, pentru care, conform normelor legale se va aplica procedura standard.

Repartizarea CEMT-urilor este echitabilă fiind aplicat Codul transporturilor rutiere nr.150/2014, care spune expres că autorizațiile CEMT repartizate şi neridicate vor fi eliberate operatorilor de transport rutier care nu au beneficiat de autorizații CEMT, în ordinea cronologică de înregistrare în sistemul informațional „e-Autorizaţie transport”, contra unei taxe stabilite de Nomenclatorul actelor permisive, aprobat prin Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

De remarcat, că la ultimele două ședințe ale Comisei CEMT, care s-au desfășurat în luna februarie, reprezentanții transportatorilor de mărfuri nu s-au prezentat. Ședința de vineri, 25 martie, din motive obiective, a fost amânată pentru ziua de 1 aprilie.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

17 Mart. 2025, 07:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 07:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, a anunțat în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8 că instituția lucrează la privatizarea și valorificarea a cel puțin două întreprinderi importante: Hotelul Zarea și Fabrica de Sticlă.

„Pentru Hotelul Zarea, se desfășoară în prezent licitația pentru selectarea companiei care va efectua evaluarea. În ceea ce privește Fabrica de Sticlă, urmează ca în zilele următoare să fie anunțat caietul de sarcini pentru selectarea evaluatorului. Totuși, pentru această întreprindere vom merge pe un concurs investițional”, a explicat Cojuhari.

Șeful APP a subliniat că pentru Fabrica de Sticlă se va elabora un caiet de sarcini clar, care va stabili investițiile necesare, domeniile de activitate ce trebuie păstrate și noile activități ce urmează a fi atrase. De asemenea, autoritățile vor să prevină monopolizarea pieței și să se asigure că întreprinderea își va menține capacitățile esențiale pentru agricultură și alte sectoare.

Roman Cojuhari a recunoscut că statul nu dispune de suficiente pârghii pentru a impune respectarea contractelor investiționale semnate anterior. „Sincer, eu nu am încredere în caietele de sarcini realizate în trecut. Poate au existat și cazuri de succes, dar noi depunem efort maxim ca să evităm situațiile problematice, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu Hotelul Național”, a afirmat el.

Pentru a îmbunătăți procesul de privatizare, APP va implica companii străine care să realizeze due diligence și să stabilească condiții clare în caietul de sarcini. „Condițiile trebuie să fie fixe, nu ca înainte, când se putea modifica lista investițiilor asumate. Singurul element variabil trebuie să fie doar prețul de vânzare al companiei”, a precizat Cojuhari.

Autoritățile încurajează companiile interesate să participe activ la procesul de privatizare și promit mai multă transparență în gestionarea acestor active strategice.

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI