Din cauza secetei, UE ar putea pierde 800.000 de tone de porumb

17 Iul. 2024, 12:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iul. 2024, 12:54 // Actual //  bani.md

Reprezentanții Departamentului pentru Agricultură al SUA au revizuit în minus cantitățile de porumb estimate inițial, cel puțin pentru țara noastră.

Potrivit analiștilor USDA, din cauza secetei, UE ar putea pierde 800.000 de tone de porumb, din această cantitate, jumătate este din producția României.

Conform raportului Departamentului pentru Agricultură al SUA, au mai fost revizuite în minus 25.000 de tone din Ungaria, 10.000 de tone din Croația și 5.000 de tone din Bulgaria.

„Căldura și uscăciunea din sud-estul Europei au afectat deja porumbul. Datele obținute prin satelit arată zone cu producții reduse de-a lungul Văii Dunării din România și Bulgaria și, de asemenea, în Bazinul Panonic, ce acoperă Ungaria, vestul României, nordul Serbiei și estul Croației. Temperaturile din aceste regiuni au fost constant peste 35 de grade Celsius, în timp ce precipitațiile din această perioadă au fost minime. Acest lucru a dus la o lipsă de umiditate a solului și o creștere a stresului plantelor”, se menționează în raportul citat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău