(DOC) Cea mai recentă declarație de avere a noului director de la Vamă, Igor Talmazan. Nu deține nici un imobil

13 Sept. 2021, 16:43
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Sept. 2021, 16:43 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Deja de o săptămână, Igor Talmazan exercită funcția de director al Serviciului Vamal din Republica Moldova. El a fost șeful Cabinetului preşedintelui fracţiunii parlamentare PAS în cadrul Parlamentului Republicii Moldova și a candidat la fotoliul de deputat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Numele său era cu nr. 34 pe listă și astfel am dat de cea mai recentă declarație de avere și interese personale a sa.

Potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani, din 1 ianuarie 2019 până-n 31 decembrie 2020, a ridicat un salariu total de 132.723 lei de la Parlamentul Republicii Moldova, 106.513 lei de la Guvernul Republicii Moldova și un onorariu de 16 mii de lei de la BAA „Protect Lex”.

La categoria „venitul obținut din înstrăinarea și/sau deținerea valorilor mobiliare și/sau a cotelor-părți în capitalul social al societăților comerciale”, a scris că a obținut dividende de la SRL „SQS-Group” de 10.638 lei. La fel, la „venitul obținut din înstrăinarea bunurilor mobile sau imobile”, a indicat 30 de mii de lei avans de la cumpărător, conform antecontractului de vânzare-cumpărare a autoturismului VW Polo, suma contractului fiind 42 de mii de lei.

Pe numele său, mai are indicate în proprietate o Toyota Carolla, anul fabricației 2005, dobândită în 2021, având o valoare de 65 de mii de lei. În plus a indicat și un Kia Sporage, doar că utilizat prin uzufruct.

În declarația de avere completată la data de 13 mai 2021, Igor Talmazan nu a indicat nici un bun imobil.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală