(FOTO) De la un job în domeniul juridic la afacere în agricultură. Istoria de succes a unui agricultor din Varnița

13 Sept. 2021, 16:16
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Sept. 2021, 16:16 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Lilian Duguta a renunțat la un job în domeniul juridic peste hotare pentru a deschide o afacere în agricultură acasă, în Republica Moldova. Astfel, de la instanțe, litigii și judecăți, într-un moment dat al vieții a făcut tranziția la agricultură, irigare și recoltă. Domnul Lilian a activat în domeniul jurisprudenţei și în Federația Rusă timp de patru ani, iar banii adunați acolo i-a investit în Republica Moldova. Istoria antreprenorului începe acum 9 ani când a procurat primul teren agricol de 2 hectare, pe care a plantat cartofi. Ulterior, și-a extins suprafețele și a diversificat culturile agricole. Astăzi se poate mândri cu o suprafață de 20 de hectare pe care cultivă morcovi, varză, sfeclă roșie, ridiche neagră, porumb furajer și pepeni verzi. Pasiunea pentru agricultură o are moștenită încă de la părinți, care se ocupau cu prelucrarea terenurilor.

Potrivit lui Lilian Duguta, în agricultură irigarea are un rol deosebit. Acesta consideră că nu ar fi obținut performanțe, dacă nu exista și posibilitatea de irigare, oricât de pasionat nu ar fi de acest domeniu. Dacă până în acest an, agricultorii din Varnița irigau dintr-un bazin aflat într-o stare nesatisfăcătoare, motiv pentru care se înregistrau pierderi semnificative de apă, în urma investițiilor Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova și a contribuției membrilor Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Varnița” producătorii agricoli beneficiază de un bazin de acumulare reabilitat integral cu o capacitate de circa 20 mii metri cubi de apă.

„Chiar dacă am avut parte de un an ploios, există momente cheie când culturile plantate au nevoie de apă și nu poți aștepta până când va ploua, căci riști să pierzi tot ce ai investit”, a subliniat producătorul.

Pentru Lilian Duguta, agricultura nu este doar o pasiune, dar și o afacere, unde cu cât mai mult investești, cu atât mai mult ești atras de acest sector. Tocmai din acest motiv, anul acesta a cumpărat un sistem de conducte pentru irigare în sumă de 170 mii lei, dintre care o parte urmează a fi subvenționată de stat.

„Ajutorul statului este binevenit și mulțumim pentru acesta. Totuși, avem nevoie de subvenții mai mari, iar o altă sugestie este să fie simplificat procesul de aplicare, care presupune foarte multe documente și timp – un lux pentru agricultori”, a menționat dnul Duguta.

Potrivit antreprenorului, o problemă pentru agricultori ține de piața de desfacere.

„Pe piața autohtonă se importă masiv legume, care se vând la un preț mic, iar produsele noastre nu mai sunt competitive sub acest aspect. Ar urma ca statul prin unele mecanisme, să protejeze producătorii locali, posibil prin revizuirea politicii tarifare în perioada de sezon și alte măsuri. Noi nu putem concura cu producătorii din țările unde nivelul de subvenționare este mult mai înalt, beneficiind totodată și de alte facilități”, a explicat agricultorul.

Răbdarea, ambiția și atenția la cele mai mici detalii sunt calitățile dobândite în activitatea sa de jurist, care i-au prins bine și în agricultură. Astfel, fiecare problemă o tratează ca pe un caz ce trebuie documentat, investigat și câștigat. Tocmai de aceea, indiferent de provocări, dumnealui știe să le depășească.

„Reușitele în agricultură depind de foarte multe aspecte, un factor important fiind și studiile în domeniu, iar dacă nu le aveți, apelați la un consultant competent, care să poată oferi soluții pertinente la problemele ce apar”, a adăugat producătorul agricol.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 12:08
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Sept. 2021, 12:08 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Trei sate din Republica Moldova, Cotiujenii Mari, Rogojeni și Cobîlea se vor transforma în curând în centre de atracție a turiștilor. Primăriile din cele trei localități în parteneriat cu agenți economici și asociații de băștinași au reușit să câștige un grant de 60 de mii de dolari oferit de Guvernul Elveției pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Astfel, moldovenii pot adăuga aceste destinații pe lista lor de călătorii.

Despre aceasta a anunțat UNDP Moldova într-o postare pe Facebook. Proiectul este susținut de PNUD Moldova în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Potrivit informațiilor, în zona renumitelor bordeie de la Rogojeni va fi construită o scenă în stâncă, care va deveni loc de recreere și activități culturale.

La Cotiujenii Mari se va face „țuică răzășească”, astfel se va lansa brandul „Băutură Răzășească”. Totodată, turiștii vor avea ocazia să guste și „miere răzășească”, produsă de apicultorii care vor învăța la o școala a apicultorului.

Iar stejarul lui Ștefan cel Mare de la Cobâlea va fi loc de popas pentru turiștii care vor alege traseul „Tezaurul strămoșesc”. Acesta va include și cele patru mănăstiri din zonă: Japca, Saharna, Cușelăuca și Dobrușa. La întoarcere, turiștii se vor opri la una din cele două agro-pensiuni, fiecare cu câte 25 de locuri de cazare și o casă rurală, cu patru locuri de cazare.

În cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, alte 25 de localități mai sunt susținute în reanimarea economiei locale și poziționarea drept comunități pro-busines.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală