DOC Tofilat: Implicarea lui Dodon și Greceanîi în delapidarea a milioane $ la importul de energie în țară este un fapt

14 Sept. 2021, 09:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Sept. 2021, 09:18 // Actual //  MD Bani

Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru delapidarea a milioane de dolari la importul de energie electrică în Republica Moldova. A pornit ancheta abia după 13 ani de când a început să funcţioneze schema infracţională şi doar după ce a fost obligată de instanţa de judecată. Mai mult ca atât, în această schemă ar fi implicat fostul preşedinte al Republicii Moldova, deputatul BCS Igor Dodon, asta deşi procurorii au evitat să ofere numele bănuiţilor în dosar, motivând prezumţia nevinovăţiei. Declarații în acest sens au fost făcute de Sergiu Tofilat, analist în domeniul energetic, care au participat la ediţia de aseară a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Magistraţii au constrâns procurorii să ancheteze cazul la solicitarea unor experţi în domeniul energeticii care afirmă că în schema infracţională ar fi fost implicaţi premierul de atunci, Zinaida Greceanîi, şi fostul ministru al Economiei, Igor Dodon. Schema a fost deconspirată de doi jurnalişti de investigaţie, iar probele au fost acumulate de specialişti în energetică, scrie Realitatea.md. 

„Implicarea lui Dodon este un fapt demonstrat, socialiştii acum ne induc în eroare, este dispoziţia 32 din 21 aprilie 2008. Este scris clar Igor Dodon, plus la aceasta el a recunoscut public la o televiziune, sunt imagini video, că el a negociat contractul. Şi acum ei înceacă să se dezică de cuvintele lor, este un fals. Până la implicarea lui Igor Dodon, Republica Moldova procura energie direct de la furnizorul ucrainean, la preţ de piaţă, 40 de dolari per megawatt. După ce Dodon s-a implicat, o parte din energie o cumpăram direct la preţ de piaţă, 40 de dolari, o altă parte o procuram printr-o firmă-căpuşă, intermediară, la preţul de 53 de dolari. Deci practic ei procurau energie din Ucraina la preţ de piaţă şi ne-o vindeau nouă mai scump, diferenţa se ducea în off-shore. Informaţia a fost confirmată de Serviciul Spălării Banilor. În mai 2008 a început această schemă. Noi, consumatorii de energie am achitat această marjă. Jumătate de sumă în off-shore a ajuns la o firmă a lui Vlad Plahotniuc”, a declarat Sergiu Tofilat.

„Dacă ei anunţă că nu sunt implicaţi, eu îi îndemn să mă acţioneze pe mine în judecată. Eu afirm că Dodon, implicarea lui este un fapt demonstrat şi am arătat şi documentul”, a mai adăugat Tofilat.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău