Dominație totală: Asia și SUA monopolizează topul aeroporturilor aglomerate. Europa abia își face loc

15 Apr. 2025, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 09:34 // Actual //  Ursu Victor

Traficul aerian a revenit, în mod oficial. În 2024, numărul global de pasageri a depășit, în sfârșit, nivelurile din 2019, după ani de oscilații în urma perturbărilor masive cauzate de pandemia Covid-19, potrivit CNN, scrie antena3.ro.

Anul trecut s-au înregistrat aproximativ 9,5 miliarde de pasageri la nivel global – o creștere de 3,8% față de nivelurile anterioare pandemiei din 2019 și o creștere de 9% față de 2023, conform datelor preliminare privind aeroporturile globale publicate luni de Airports Council International (ACI) World. ACI reprezintă interesele a 2.181 de aeroporturi din 170 de țări.

„Suntem foarte bucuroși să vedem că traficul a revenit și anticipăm o creștere semnificativă în continuare chiar acum, chiar și cu unele dintre vânturile contrare pe care le vedem”, a declarat Justin Erbacci, director general ACI World, pentru CNN Travel.

Topul celor mai aglomerate aeroporturi din lume în 2024

Cel mai aglomerat aeroport din lume este din nou Aeroportul Internațional Hartsfield-Jackson Atlanta. Centrul Delta Air Lines din capitala Georgiei a deținut locul nr. 1 timp de 26 din ultimii 27 de ani, alunecând de pe prima poziție o dată în 2020, când traficul de pasageri a scăzut.

Aeroportul nr. 2, Aeroportul Internațional Dubai, a devenit al doilea cel mai aglomerat aeroport din lume pentru prima dată în 2023 și și-a păstrat această poziție în cele mai recente 10 clasamente.

Pe locul 3, traficul la Aeroportul Internațional Dallas Fort Worth a crescut cu 17% în 2024 față de nivelul din 2019 și a crescut cu peste 7% față de 2023. Tokyo Haneda și Londra Heathrow – aeroporturi frecvent incluse în top 10 – s-au clasat pe locurile 4 și, respectiv, 5.

Pe locul 6, Aeroportul Internațional Denver servește drept exemplu de volum puternic de pasageri la hub-urile din SUA, cu o creștere de peste 19% față de nivelul său de pasageri din 2019 și o creștere de aproape 6% față de 2023.

„La ieșirea din pandemie, am văzut că aeroporturile hub din SUA au crescut foarte rapid, de fapt chiar și în timpul pandemiei, deoarece marile companii aeriene au pus accentul pe hub-urile lor”, a declarat Erbacci.

Aeroporturile din Istanbul, Turcia, și New Delhi, India – nr. 7 și, respectiv, 9 – „au prosperat datorită expansiunii companiilor aeriene, creșterii infrastructurii și conectivității globale îmbunătățite”, potrivit unui comunicat de presă al ACI World.

Pe locul 8, volumul de pasageri de la Aeroportul Internațional Chicago O’Hare este încă în scădere cu aproximativ 5% față de nivelurile din 2019 (în creștere cu aproximativ 8% față de 2023), dar „se pregătește pentru o creștere mai mare”, a declarat Erbacci.

Top 10 în clasamentul pentru 2024 este completat de Aeroportul Internațional Shanghai Pudong, care a înregistrat cea mai mare creștere în clasament – de pe locul 21 în 2023 pe locul 10, cu o creștere uriașă de 41% a traficului.

Saltul substanțial al aeroportului a fost determinat de „politicile extinse privind vizele, reluarea și extinderea zborurilor internaționale, îmbunătățirile operaționale și redresarea regiunii Asia-Pacific, în special a Chinei”, potrivit ACI World.

„Anticipăm că traficul nostru se va dubla până în 2045”

Atlanta pare pregătită să își păstreze poziția de lider, deși traficul său din 2024 – aproximativ 108 milioane de pasageri – a fost încă cu aproximativ 2% sub volumul său de pasageri din 2019.

„Previzionăm că Atlanta își va menține poziția înaltă pentru un timp”, a spus Erbacci, dar cea mai mare creștere viitoare este așteptată în alte regiuni.

„Veți continua să vedeți o creștere mai semnificativă în regiunile Asia Pacific, India, China, America Latină, într-o oarecare măsură și Africa. Și vom vedea o creștere mai puțin proeminentă – dar totuși tot creștere – în țările dezvoltate din America de Nord și Europa”, a spus el.

ACI a citat incertitudinea economică, tensiunile geopolitice, întârzierile de producție din partea producătorilor de aeronave și alte tensiuni printre provocările cu care se confruntă industria în 2024. Însă perspectivele ACI World rămân pozitive.

„Cred că vedem rezistența continuă a călătoriilor cu pasageri, chiar și cu unele perturbări globale majore”, a spus Erbacci.

Există încă incertitudini geopolitice și economice, iar Erbacci se așteaptă ca aceste forțe să aibă un anumit impact asupra transportului aerian. Rămâne de văzut cât de mare va fi impactul – în domenii precum capacitatea companiilor aeriene sau cererea de pasageri.

„Evident, dacă incertitudinea, tarifele și toate celelalte continuă… ar putea avea un impact asupra creșterii pe care o preconizăm în acest moment”, a declarat Erbacci într-un interviu acordat săptămâna trecută, înainte ca președintele Donald Trump să facă o pauză cu privire la ultima serie de tarife americane.

ACI World va monitoriza îndeaproape evoluțiile globale.

„Dar prognoza pentru continuarea creșterii este ridicată și anticipăm că numărul traficului nostru se va dubla până în 2045”, a spus Erbacci.

Top 10 cele mai aglomerate aeroporturi din lume pentru traficul de pasageri în 2024

1. Hartsfield-Jackson Atlanta (ATL): 108,1 milioane de pasageri; creștere de 3,3% față de 2023

2. Dubai (DBX): 92,3 milioane de pasageri; în creștere cu 6,1% față de 2023

3. Dallas Fort Worth (DFW): 87,8 milioane de pasageri; în creștere cu 7,4% din 2023

4. Tokyo Haneda (HND): 85,9 milioane de pasageri; în creștere cu 9,1% față de 2023

5. Londra Heathrow (LHR): 83,9 milioane de pasageri; în creștere cu 5,9% față de 2023

6. Denver (DEN): 82,4 milioane de pasageri; în creștere cu 5,8% față de 2023

7. Istanbul (IST): 80,1 milioane de pasageri; în creștere cu 5,3% din 2023

8. Chicago O’Hare (ORD): 80 de milioane de pasageri; în creștere cu 8,3% din 2023

9. New Delhi (DEL): 77,8 milioane de pasageri; în creștere cu 7,8% din 2023

10. Shanghai Pudong (PVG): 76,8 milioane de pasageri; în creștere cu 41% din 2023

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 08:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 08:34 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu luna aprilie 2025, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat procesul de retragere treptată din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro în formatul actual. Această măsură face parte dintr-un plan amplu de modernizare a monedei euro, vizând actualizarea designului și îmbunătățirea elementelor de securitate ale bancnotelor.

BCE pregătește lansarea unei noi generații de bancnote, având ca teme „Cultura europeană” și „Natura Europei”. Noile modele vor aduce în prim-plan figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes, alături de reprezentări vizuale ale biodiversității europene, cu păsări și râuri ce traversează granițele continentului.

Pentru a implica cetățenii europeni, BCE va organiza un concurs în 2025, destinat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Propunerile vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public, iar modelele câștigătoare vor fi aprobate de Consiliul Director al BCE. Primele bancnote din noua serie sunt programate să intre în circulație în 2026, reflectând un echilibru între modernitate, sustenabilitate și simbolism european.

Decizia de actualizare vine și pe fondul problemelor legate de falsificarea bancnotelor. În 2024, aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație, majoritatea reprezentând cupiurile de 20 și 50 de euro, care însumează peste 75% din totalul falsurilor detectate. Deși rata de contrafacere rămâne extrem de scăzută – doar 18 bancnote false la un milion de bancnote autentice – BCE urmărește prin noul design să întărească securitatea monedei euro și să combată riscurile asociate falsificării.

Responsabilă de politica monetară a statelor din zona euro, Banca Centrală Europeană își reafirmă astfel angajamentul de a proteja stabilitatea financiară și încrederea cetățenilor în moneda unică europeană.

 

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi