Dragalin, după 15 zile de mandat la Anticorupție: Am ajuns pe un câmp de luptă cu soldați răniți

19 Aug. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 11:47 // Actual //  Lupu Eduard

Sunt pe un câmp de luptă cu soldați răniți, care riscă să moară, dacă nu se iau acțiuni imediate. Răniții ar fi dosarele penale, a declarat Veronica Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție într-o conferință de presă.

Procuratura Anticorupție are nevoie de buget și personal suplimentar, declară noul șef al instituției. Deocamdată nu a anunțat de câți bani are nevoie, nici de numărul de persoane, care ar trebui angajate adăugător.

„Noi nu putem salva toate dosarele existente. Trebuie să ne concentrăm pe corupția mare”, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin. Ea a evidențiat numărul mic de procurori vs numărul mare de dosare aflate în gestiune. Trebuie să avem curaj să investigăm cauzele de corupție mare. Este vorba de procurori, judecători, politicieni de la putere. Peștele de la cap se strică. Trebuie să descurajăm corupția de la vârful puterii. În Moldova nu s-a dus o luptă veritabilă cu corupția, cu atragerea la răspundere penală. Locuri în închisori nu ar ajunge. Însă scopul nostru nu este să băgăm lumea la închidoare, ci să oprim corupția”, a explicat Dragalin.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin a criticat dur scurgerile de informații din dosarele penale, subliniind că acestea sunt infracțiuni, care sabotează justiția. „Scurgerea ilegală de informație subminează justiția și trebuie contracarate”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău