E sfârșitul! Cămătarii vor fi rupți în bucăți. BNM anunță schimbări pe piața de microfinanțare

19 Ian. 2024, 16:33
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
19 Ian. 2024, 16:33 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

În contextul eforturilor de consolidare a sectorului financiar non-bancar, Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță modificarea procesului de raportare pentru instituțiile de credit nebancare în anul 2024.

BNM are în vedere ajustarea instrucțiunilor de completare a rapoartelor, intensificarea monitorizării termenelor și introducerea unor indicatori riguroși pentru evaluarea performanței companiilor din acest sector. Măsurile vin în urma unei analize care a relevat că calitatea și promptitudinea raportării din partea organizațiilor de microcredit au fost sub așteptări.

„În cadrul realizării atribuțiilor de supraveghere a PSP nebancari, Banca Națională a Moldovei urmărește respectarea cerințelor prevăzute de cadrul normativ și eficiența procesului de control intern și gestiune a riscurilor, în vederea prevenirii și limitării riscurilor specifice activității de prestare a serviciilor de plată/emitere a monedei electronice”, se arată în mesajul băncii centrale.

Printre schimbările majore propuse se numără:

  1. Modificarea Instrucțiunilor de Raportare: BNM va actualiza și optimiza instrucțiunile de completare a rapoartelor pentru a îmbunătăți claritatea și coerența informațiilor furnizate de instituțiile de credit nebancare.
  2. Monitorizare Riguroasă a Termenelor: BNM va implementa măsuri pentru a asigura respectarea strictă a termenelor de raportare. Acest lucru are scopul de a asigura o evaluare temeinică și în timp util a activităților acestor instituții.
  3. Indicatori de Evaluare a Performanței: Vor fi introduse criterii clare de evaluare, axate pe modelul de afaceri, management și control intern, riscuri de credit și operaționale, precum și adecvarea capitalului. Acești indicatori vor oferi o imagine mai detaliată și completă a sănătății financiare a instituțiilor de credit nebancare.

Se estimează că aceste modificări, deși necesare pentru consolidarea sectorului financiar, pot conduce la o reducere a pieței microcreditelor. În ciuda posibilei scăderi, BNM subliniază că aceste măsuri au scopul de a asigura stabilitatea și durabilitatea întregului sector și de a proteja interesele clienților.

Companiile de asigurări și cele de microfinanțare au trecut subsupravegheate de către Băncii Naționale a Moldovei din vara anului trecut, de la Comisia Națională a Pieței Financiare.

Dobânzile practicate de companiile de microfinanațare sunt de-a dreptul halucinante. În  unele cazuri ajung și la 500% anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!