E sfârșitul pentru Putin?! Cel mai important aliat l-a părăsit

15 Nov. 2022, 12:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Nov. 2022, 12:46 // Actual //  Lupu Eduard

Summitul G-20 din Bali a început, dar fără Vladimir Putin. Iar Franța și China au declarat că Rusia trebuie să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucraninei. Cele două state nu mai au încredere în liderul de la Kremlin.

Franța și China, două puteri mondiale, s-au întors împotriva lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin nu și-a făcut simțită prezența la summitul G-20 de la Bali, iar Macron și Xi Jinping au subliniat că Rusia are obligația să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucraninei.

Cei doi lideri au avut o întrevedere în marja summitului G-20 de la Bali și au anunțat că Rusia trebuie să oprească de urgență războiul din Ucraina. „Împreună cu președintele Xi Jinping, facem apel la respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei. Consecințele acestui conflict depășesc granițele europene: le vom depăși printr-o strânsă coordonare între Franța și China”, a spus Emmaneul Macron.

„Lumea trebuie să-și unească forțele pentru a-și face față provocărilor: să găsească pacea, să acționeze pentru climă și biodiversitate, să dea dovadă de solidaritate în fața crizelor.

Lumea nu trebuie divizată! Punerea capăt a escaladărilor și gestionarea consecințelor războiului din Ucraina, sprijinirea celor mai vulnerabile economii, decarbonizarea economiilor noastre și acționarea pentru protejarea biodiversității: Franța și China sunt hotărâte”, a transmis Emmanuel Macron în mesajul său, în timp ce dă mâna cu liderul chinez.

Vladimir Putin nu a ajuns la summitul G-20, dar l-a trimis pe șeful diplomației, Serghei Lavrov.

Rusia, mesaj pentru țările din G20

Într-un comunicat remis înaintea summitului G20, Ministerul de Externe rus a transmis că este de o „importanţă fundamentală ca G20 să îşi concentreze eforturile asupra ameninţărilor reale, în locul celor imaginare”. În comunicat se adaugă: „Suntem convinşi că G20 este chemat să gestioneze probleme socio-economice. Extinderea agendei sale în domenii precum pacea şi securitatea – despre care multe ţări discută – nu este viabilă. Aceasta ar constitui o incursiune directă în mandatul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi va sumbina atmosfera de încredere şi cooperare din cadrul G20.”

Lavrov a mai acuzat și Occidentul de tentative de a „militariza” Asia de sud-est, iar aceste afirmații ar putea duce la discuții tensionate la summitul G20.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău