Elveţienii se opun prin veto cererii germane de a reexporta muniţie în Ucraina

24 Apr. 2022, 13:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2022, 13:58 // Actual //  Lupu Eduard

Elveţia neutră a împiedicat livrările de arme germane către Ucraina, blocând reexportul de muniţie de producţie elveţiană folosită la vehiculele blindate Marder, pe care Kievul ar dori să o primească, a relatat ziarul elveţian SonntagsZeitung, conform Reuters.

Vestea vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu critici tot mai mari pentru eşecul guvernului său de a livra arme grele Ucrainei pentru a o ajuta să respingă atacurile ruse, chiar dacă alţi aliaţi occidentali şi-au intensificat livrările.

Marder, fabricat de producătorul german de arme Rheinmetall, foloseşte muniţie fabricată în Elveţia, a precizat ziarul. Elveţia restricţionează reexportul acestui tip de material de război către zonele de conflict.

Ziarul a citat un purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat elveţian pentru Afaceri Economice (SECO), care a declarat că a primit două solicitări din partea Germaniei privind transferul în Ucraina a muniţiei primită din Elveţia.

„Ambele solicitări ale Germaniei au primit un răspuns negativ, legat de neutralitatea elveţiană şi de criteriile obligatorii de respingere din legislaţia privind materialul de război”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de ziar.

SECO nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Elveţia s-a îndepărtat de practicile anterioare şi a adoptat sancţiunile Uniunii Europene menite să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei, dar a declarat că neutralitatea sa nu-i permite furnizarea de arme în zonele de conflict.

Luna trecută Elveţia a respins cererea Poloniei de a primi arme pentru a ajuta Ucraina vecină.

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău