Emiratele Arabe Unite devin magnetul global al bogaților care pleacă din Marea Britanie

31 Iul. 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
31 Iul. 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  bani.md

Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt pe cale să devină cel mai mare magnet al bogăției din lume pentru al treilea an consecutiv, conform Raportului Henley Private Wealth Migration, citat de CNBC. În același timp, populația milionară din Regatul Unit, deja sursa multor expatriați din EAU, este prevăzută să scadă cu 17% până în 2028, potrivit băncii elvețiene UBS.

Mulți indivizi cu valoare netă înaltă își „votează” în multe cazuri cu picioarele, căutând țări mai avantajoase sau, în cazul centrelor de expatriați fără taxe precum Dubai, plaje mai nisipoase, pe măsură ce costurile și taxele cresc în țara lor de origine. Această tendință este posibil să se accelereze în urma victoriei electorale zdrobitoare a Partidului Laburist din Regatul Unit, din iunie, conform unor finanțatori.

„Există factori de împingere și atracție pentru această tendință a milionarilor care aleg să se mute în Dubai”, a declarat pentru CNBC Karim Jetha, un investitor regional de multă vreme care s-a mutat în EAU din Regatul Unit în timpul pandemiei. „Factorii de împingere includ perspectiva unor taxe mai mari în cadrul unui nou guvern laburist. De exemplu, unul dintre angajamentele de campanie ale laburiștilor a fost să perceapă TVA pe școlarizarea în școli private, ceea ce ar crește costul cu 20%”, a spus el.

„Factorii de atracție includ percepția Dubaiului de a fi extrem de sigur și reformele vizelor, care încurajează migrația.” EAU urmează să înregistreze un flux net record de 6.700 de milionari din întreaga lume până la sfârșitul anului 2024, potrivit raportului Henley, care a fost publicat în iunie. Numărul este aproape dublu față de SUA, care se așteaptă să primească un flux net de 3.800 de milionari în același interval de timp.

„Cu impozitul pe venit zero, vizele de aur, stilul de viață de lux și situarea strategică, EAU s-au consolidat drept destinația numărul unu din lume pentru milionarii migratori”, se arată în raport. Viza de aur a EAU este o viză de ședere pe termen lung care permite rezidenților străini să trăiască, să lucreze sau să studieze în EAU.

Milionarii care migrează în EAU provin cel mai frecvent din India, Orientul Mijlociu, Rusia și Africa, însă se așteaptă ca un număr mai mare de britanici și europeni să se mute și ei în strălucitorul emirat din deșert. Mare parte din acest lucru se datorează dezvoltării și reformelor din „ecosistemul de gestionare a averii” din EAU, a declarat Sunita Singh-Dalal, partener la Hourani Private Wealth & Family Offices din Dubai.

„În mai puțin de cinci ani, EAU au introdus un cadru de reglementare robust care oferă celor bogați o gamă de soluții inovatoare pentru a-și proteja, păstra și spori bogăția”, a spus ea. Factori precum infrastructura modernă și un sistem școlar internațional solid, conectivitatea geografică, criminalitatea scăzută, lipsa impozitului pe venit, viza de lucrător la distanță și o serie de stimulente pentru investiții ajută, de asemenea, ca cei bogați să fie atrași în Dubai.

În Marea Britanie, dimpotrivă, urmează să scadă populația milionară de la 3.061.553 anul trecut la 2.542.464 până în 2028, potrivit UBS Global Wealth Report, care a apărut în iunie. Este important de reținut că populația mare de milionari a Regatului Unit, a treia cea mai mare din lume, include mulți rezidenți străini din locuri precum Rusia, Orientul Mijlociu și alte părți.

Acum, că guvernul Marii Britanii elimină treptat statutul de „non-dom” – care le-a permis rezidenților bogați și adesea străini să nu plătească impozite britanice pe veniturile din străinătate – o mare parte din această populație va căuta să renunțe la rezidențele în Marea Britanie. „Ieșirea deja generată de turbulențele economice și politice din Marea Britanie riscă să fie accelerată de alte decizii politice nedorite”, a comentat Hannah White, directorul think tank-ului independent Institute for Government din Londra, în raportul Henley.

Ea a subliniat taxele de 40% deja în vigoare asupra proprietăților care depășesc un prag de 325.000 de lire sterline (417.755 USD), precum și încetarea regimului fiscal non-dom din Regatul Unit, începând cu 2025. Actualul guvern laburist s-a angajat, de asemenea, să renunțe la scutirea de la o TVA de 20% la taxele de școlarizare din Marea Britanie, ceea ce ar face educația mult mai scumpă pentru cei care își trimit copiii la instituțiile de elită.

„Angajamentul laburiștilor de a elimina scutirea de la TVA de 20% este o nouă evoluție nedorită”, a spus White.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău