Un grec vrea să cumpere rafinăria rușilor din Bulgaria, Lukoil

31 Iul. 2024, 10:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
31 Iul. 2024, 10:27 // Bani și Afaceri //  bani.md

Un om de afaceri grec este foarte interesat de cumpărarea rafinăriei Lukoil Neftofim. Despre aceasta relatează publicația IntelligenceOnline, potrivit căreia Dimitrios Dotsios, fost membru al Barton’s Family Capital, a cerut ajutorul gigantului american de consultanță McKinsey pentru a încerca să cumpere rafinăria, scrie Sega, potrivit Rador Radio România.

Informațiile despre interesul omului de afaceri nu sunt noi. Încă din primăvară, aceeași publicație a anunţat că Dotsios negociază cu grupul rus Lukoil pentru rafinăria acestuia din Bulgaria. Achiziția se poate face prin compania americană Aecus Inc., controlată de Dotsios. “The Times” a descris Barton’s Family Capital ca fiind o firmă de investiții cu sediul la Londra, care gestionează banii oamenilor de afaceri bogaţi din America.

Despre vânzarea unităților de producție ale Lukoil din Bulgaria s-a discutat în toamna anului 2023. Ministrul de Finanțe de atunci, Asen Vasilev, a anunțat că presiunea guvernului bulgar asupra activelor energetice rusești din Bulgaria a determinat Lukoil Neftohim să demareze procesul de vânzare a celei mai mari rafinării din Europa de Sud-Est – cea de la Burgas. Vasilev a anunțat chiar că, în timpul vizitei sale în SUA, a discutat cu reprezentanți ai administrației americane despre necesitatea găsirii unui cumpărător pentru rafinăria de la Burgas.

Inițial, Lukoil a negat că se gândeşte să-și vândă rafinăria din Bulgaria, dar o lună mai târziu a recunoscut că își va revizui strategia privind activele sale în Bulgaria. După invazia militară în Ucraina, Bulgaria a luat concesiunea portului rafinăriei, după care a redus serios efectul derogării (scutirea de la sancțiunile petroliere împotriva Rusiei) pentru import și prelucrare de petrolul rusesc și export al produselor petroliere obţinute. De la 1 martie 2024, importul și prelucrarea petrolului rusesc în Bulgaria a fost complet oprit. De asemenea, a fost introdusă o taxă suplimentară pentru impozitarea profitului excedentar al companiei pentru 2022 și 2023, precum și plata unei taxe speciale către Fondul pentru securitatea sistemului de energie electrică, din cauza diferenței de preț a petrolului rusesc ieftin și tipului de petrol Brent european.

Într-un comunicat de presă al companiei din decembrie 2023, s-a precizat că se caută un cumpărător atât pentru rafinăria din Burgas, cât și pentru rețeaua de benzinării din toată Bulgaria. Lukoil s-a plâns de legi discriminatorii și alte „decizii politice incorecte, părtinitoare față de rafinărie”, care nu au nimic de-a face cu reglementarea civilizată a marilor afaceri și cu creșterea veniturilor în bugetul țării. De aceea, compania a început să lucreze la revizuirea strategiei sale privind activele pe care le deţine în Bulgaria. Și cu ajutorul consultanților internaționali, se vor analiza diferite opțiuni, inclusiv vânzarea afacerii. Politicieni și economiști bulgari au subliniat că, cel mai probabil, cumpărătorul rafinăriei de la Burgas va fi gigantul energetic azer SOCAR.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Nov. 2024, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Nov. 2024, 12:03 // Actual //  Ursu Victor

China a dat vineri startul unei noi runde de sprijin fiscal pentru economia sa aflată în declin, printr-un pachet care atenuează tensiunile legate de rambursarea datoriilor pentru administrațiile locale, ministrul de finanțe Lan Foan semnalând că sunt în pregătire noi stimulente, scrie Reuters.

A doua cea mai mare economie a lumii a scăzut în ultimul an, confruntându-se cu presiuni deflaționiste puternice pe fondul cererii scăzute, al unei crize imobiliare și al unor tensiuni de finanțare tot mai mari asupra administrațiilor locale, perspectivele fiind și mai întunecate de victoria în alegerile din SUA a lui Donald Trump, care a amenințat cu taxe vamale de peste 60% pentru toate bunurile chinezești.

Beijingul va permite administrațiilor locale să aloce 10 trilioane de yuani (1,40 trilioane de dolari) pentru reducerea datoriilor din afara bilanțului sau a datoriilor „ascunse”, au declarat oficialii vineri, după o reuniune parlamentară care a durat o săptămână, fără a dezvălui nicio măsură pentru a stimula cererea de consum scăzută, așa cum sperau mulți investitori.

Cota de îndatorare a administrațiilor locale va fi majorată cu 6.000 de miliarde de yuani, iar acestea vor putea utiliza alte 4.000 de miliarde de yuani din emisiunile care au fost deja aprobate pentru a finanța conversia datoriilor, cu scopul de a reduce riscurile financiare sistemice,

Cel mai înalt organism legislativ al Chinei, comitetul permanent al Adunării Naționale a Poporului (NPC), a aprobat un proiect de lege care ridică plafonul pentru ca administrațiile locale să emită obligațiuni speciale la 35,52 trilioane de yuani, de la 29,52 trilioane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău