Un grec vrea să cumpere rafinăria rușilor din Bulgaria, Lukoil

31 Iul. 2024, 10:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
31 Iul. 2024, 10:27 // Bani și Afaceri //  bani.md

Un om de afaceri grec este foarte interesat de cumpărarea rafinăriei Lukoil Neftofim. Despre aceasta relatează publicația IntelligenceOnline, potrivit căreia Dimitrios Dotsios, fost membru al Barton’s Family Capital, a cerut ajutorul gigantului american de consultanță McKinsey pentru a încerca să cumpere rafinăria, scrie Sega, potrivit Rador Radio România.

Informațiile despre interesul omului de afaceri nu sunt noi. Încă din primăvară, aceeași publicație a anunţat că Dotsios negociază cu grupul rus Lukoil pentru rafinăria acestuia din Bulgaria. Achiziția se poate face prin compania americană Aecus Inc., controlată de Dotsios. “The Times” a descris Barton’s Family Capital ca fiind o firmă de investiții cu sediul la Londra, care gestionează banii oamenilor de afaceri bogaţi din America.

Despre vânzarea unităților de producție ale Lukoil din Bulgaria s-a discutat în toamna anului 2023. Ministrul de Finanțe de atunci, Asen Vasilev, a anunțat că presiunea guvernului bulgar asupra activelor energetice rusești din Bulgaria a determinat Lukoil Neftohim să demareze procesul de vânzare a celei mai mari rafinării din Europa de Sud-Est – cea de la Burgas. Vasilev a anunțat chiar că, în timpul vizitei sale în SUA, a discutat cu reprezentanți ai administrației americane despre necesitatea găsirii unui cumpărător pentru rafinăria de la Burgas.

Inițial, Lukoil a negat că se gândeşte să-și vândă rafinăria din Bulgaria, dar o lună mai târziu a recunoscut că își va revizui strategia privind activele sale în Bulgaria. După invazia militară în Ucraina, Bulgaria a luat concesiunea portului rafinăriei, după care a redus serios efectul derogării (scutirea de la sancțiunile petroliere împotriva Rusiei) pentru import și prelucrare de petrolul rusesc și export al produselor petroliere obţinute. De la 1 martie 2024, importul și prelucrarea petrolului rusesc în Bulgaria a fost complet oprit. De asemenea, a fost introdusă o taxă suplimentară pentru impozitarea profitului excedentar al companiei pentru 2022 și 2023, precum și plata unei taxe speciale către Fondul pentru securitatea sistemului de energie electrică, din cauza diferenței de preț a petrolului rusesc ieftin și tipului de petrol Brent european.

Într-un comunicat de presă al companiei din decembrie 2023, s-a precizat că se caută un cumpărător atât pentru rafinăria din Burgas, cât și pentru rețeaua de benzinării din toată Bulgaria. Lukoil s-a plâns de legi discriminatorii și alte „decizii politice incorecte, părtinitoare față de rafinărie”, care nu au nimic de-a face cu reglementarea civilizată a marilor afaceri și cu creșterea veniturilor în bugetul țării. De aceea, compania a început să lucreze la revizuirea strategiei sale privind activele pe care le deţine în Bulgaria. Și cu ajutorul consultanților internaționali, se vor analiza diferite opțiuni, inclusiv vânzarea afacerii. Politicieni și economiști bulgari au subliniat că, cel mai probabil, cumpărătorul rafinăriei de la Burgas va fi gigantul energetic azer SOCAR.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Apr. 2025, 09:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
23 Apr. 2025, 09:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dolarul american a coborât la aproape 17 lei, iar economistul Stas Madan consideră că această evoluție confirmă inspirația unei decizii-cheie luate la începutul anului de către Banca Națională a Moldovei (BNM): stabilirea monedei euro drept referință pentru cursul oficial al leului moldovenesc, în locul dolarului.

„Este una dintre cele mai inspirate decizii de politică economică din ultimii ani”, afirmă Madan, subliniind că această mutare a redus volatilitatea cursului de schimb și a adus mai multă predictibilitate pentru firme și populație. Având în vedere că 60–70% din comerțul și remitențele Republicii Moldova sunt în euro, noua abordare reflectă realitatea economică a țării.

Totodată, modificarea a avut un impact pozitiv asupra structurii rezervelor valutare ale statului. Dacă la începutul anului 2024 dolarul deținea o pondere dominantă de 64%, comparativ cu 33% pentru euro, la sfârșitul lunii februarie 2025 raportul s-a inversat pentru prima dată în istoria țării: euro a devenit moneda principală din rezerve, cu o pondere de 50,1%, iar dolarul a coborât la 47,9%.

„Această rebalansare a redus semnificativ vulnerabilitatea rezervelor valutare la fluctuațiile de pe piața internațională și a permis menținerea stabilității financiare chiar și în contextul unui dolar tot mai volatil”, a adăugat economistul.

 

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009