Erdogan joacă cartea energiei în alegerile din Turcia, cu ajutorul lui Putin

08 Mai 2023, 05:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2023, 05:35 // Actual //  Lupu Eduard

Pretențiile lui Erdogan de creștere a independenței energetice a Turciei înainte de votul din 14 mai maschează o dependență puternică de Rusia, scrie politico.eu.

La doar două săptămâni după ce a anunțat livrările gratuite de gaz dintr-un nou zăcământ de la Marea Neagră, președintele Recep Tayyip Erdogan a continuat săptămâna aceasta cu mai multe „știri bune” pentru turci pe frontul energetic.

Cu câteva zile înainte de votul din 14 mai, Erdoğan a spus unei mulțimi de susținători din orașul conservator Konya că Turcia a descoperit un zăcământ uriaș de petrol la granița cu Siria, care ar oferi țării aproximativ 100.000 de barili pe zi – puțin mai mult decat o zecime din consumul zilnic.
Este un mesaj de la care se așteaptă să-i aducă susținători în campania sa de realegere în funcția de președinte. Jucând în fața unui electorat patriotic și adesea naționalist, Erdoğan se bucură de imaginea de lider autosuficient care rupe dependența Turciei de tehnologiile străine, în special în sectorul apărării. De-a lungul campaniei, el s-a asociat cu mașina electrică Togg, produsă intern, cu avionul de luptă „Kaan” și cu Anadolu, primul portavion al țării.
Jocul independenței energetice
Gaseste cat mai repede solutia pentru backlink-uri: Moz, ahrefs sau SEOScoreAds
Energia se încadrează perfect în acea imagine a Turciei independentă. „La fel ca în industria de apărare, independența energetică este, de asemenea, o necesitate indispensabilă pentru adevărata libertate a unei țări și a unei națiuni”, a spus Erdoğan mulțimii.

Retorica optimistă ascunde, totuși, măsura în care Turcia este un importator masiv în sectorul energetic și are o dependență deosebită de parteneriatul său cu președintele rus Vladimir Putin în dezvoltarea energiei nucleare și în crearea unui hub regional de gaze. Turcia este dependentă în mare măsură de petrol și gaze străine pentru peste 90% din cerere, iar Ministerul Energiei spune că mai mult de o treime din importurile de petrol și produse petroliere provin din Rusia. Independența energetică este o perspectivă îndepărtată, în timp ce relațiile energetice cu Putin sunt o prioritate strategică cheie.

Vot câștigător

Nu există nicio îndoială că energia este o problemă fierbinte. După ani de inflație în creștere, multe familii turcești sunt mai îngrijorate de cum își permit să-și umple rezervorul mașinii cu benzină decât să cumpere un Togg scump. În septembrie anul trecut, autoritățile au anunțat că facturile de energie și prețurile la gaze vor crește cu 20% pentru gospodării și cu aproximativ 50% pentru industrie, contribuind la creșterea inflației la peste 85% în toamna lui 2022.

„În acest moment, toată lumea din țară vorbește despre prețul cepei, dar dacă vorbești cu companiile și fermierii, prețurile la energie sunt una dintre principalele lor griji”, a spus Gönül Tol, directorul Centrul Institutului de Studii Turce. Ea crede că nemulțumirea publică față de gestionarea economiei de către Erdoğan l-ar putea costa o victorie în primul tur de scrutin prezidențial din 14 mai, deoarece „există un grup mare de oameni care care l-au votat înainte, dar acum încă nu s-au hotărât.”

Aici intervine gazul gratuit de la Marea Neagră. Căutând să-i liniștească pe alegători că poate schimba lucrurile, populistul islamist în vârstă de 69 de ani a fost forțat să dezvăluie o serie întreagă de cadouri electorale. După ce se pare că a dat peste o rezervă surpriză de gaz în valoare de 500 de miliarde de dolari în Marea Neagră, Erdogan a deschis personal robinetele la o ceremonie triumfătoare. „Vom furniza gratuit gaze naturale pentru consumul casnic până la 25 de metri cubi lunar timp de un an”, a declarat el.
Planul lui Putin

În spatele retoricii campaniei electorale, analiștii se tem că discuțiile despre independență sunt de fapt doar o acoperire pentru dependența din ce în ce mai mare de Kremlin – și că angajamentul de lungă durată al lui Erdogan ca Turcia să devină un centru energetic pentru toată Europa ar putea deschide o ușă din spate pentru exporturile Moscovei. După ce conductele Nord Stream care mergeau din Rusia până în Germania pe sub Marea Nordului au fost distruse anul trecut, Putin și Erdogan s-au grăbit să încerce să-și îndrepte atenția înapoi spre ideea unui hub.

„Înțelegerea lor cu privire la un hub cu siguranță nu este înțelegerea noastră despre un hub”, a spus Aura Săbăduș, cercetător senior al Centrului pentru Analiza Politicii Europene, care se ocupă de energie pentru firma de informații de piață ICIS.

„Această idee este la modă, deoarece Rusia este interesată să vândă mai mult gaz Turciei. Turcia ar acumula gaz de la diverși producători — Rusia, Iran și Azerbaidjan, [gaz natural lichefiat] și propriul său gaz din Marea Neagră — și apoi l-ar reeticheta drept turc. Cumpărătorii europeni nu ar ști originea gazului”, a spus ea.

Aceasta este o problemă importantă deoarece – deși UE nu a sancționat gazul rusesc – multe țări au promis să găsească furnizori alternativi și să își reducă dependența de Gazprom, gigantul gazier de stat rus. Un hub de gaze din Turcia ar face mai dificilă diferența între, de exemplu, aprovizionarea din sursă azeră sau rusească.

Este un gambit care ar putea pune Turcia în vizorul UE. „Urmărim foarte îndeaproape planul Turciei de a deschide un hub de gaze”, a declarat un înalt oficial al Comisiei Europene.

Opțiunea nucleară

Poate că cea mai critică legătură dintre Rusia și Turcia constă în sectorul nuclear, lucru din care Erdogan a făcut un mare spectacol înainte de alegeri. Compania de stat rusă de energie nucleară Rosatom construiește prima centrală nucleară din Turcia, care va genera aproximativ 10% din puterea energetică țării când cele patru reactoare ale sale vor fi finalizate în 2026.

Prima cantitate de combustibil nuclear a fost livrat uzinei luna trecută, iar ocazia a fost marcată de participarea virtuală atât lui Putin (care se confruntă cu acuzații pentru crime de război în fața Curții Penale Internaționale), cât și a lui Erdogan (care și-a întrerupt câteva zile campania invocând o gripa stomacală).

Turcia are nevoie de tehnologie și combustibil rusesc pentru uzina Akkuyu de 4.800 de megawați, care este deținută de compania rusă Rosatom și a fost finanțată printr-un împrumut rusesc. Ankara a fost de asemenea de acord cu un contract pe 15 ani cu preț fix pentru energia electrică generată de centrală la 12,35 dolari pe kilowatt-oră, mult peste tarifele actuale.

Acest lucru nu face mare lucru pentru independența energetică a Turciei, dar ar putea ajuta efortul lui Erdogan de a rămâne la putere.

„Există acest vis, această viziune, dar cât de mult este fezabil este o altă întrebare”, a spus Kadri Taștan, membru al la German Marshall Fund. „Putin știe că vânzarea de energie către Europa prin Turcia nu se va întâmpla mâine, dar îl ajută pe Erdoğan cu promisiunea sa despre a face din Turcia o putere energetică. Există un calcul politic aici.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău