Ești din regiunea Cahul? Află de ce oportunități de formare profesională poți beneficia

17 Mart. 2021, 14:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Mart. 2021, 14:27 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Sectorul TIC din Moldova a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani, fiind unul dintre principalii catalizatori ai dezvoltării economice. Anul trecut, cca 10,5% din totalul exporturilor de servicii din Moldova au aparținut sectorului care integrează în câmpul muncii cca 18 mii de oameni.

Aflată în plină ascensiune, industria continuă să raporteze o necesitate stringentă de specialiști calificați în IT sau domenii conexe, care limitează creșterea competitivității afacerilor și accelerarea dezvoltării economice, în special la nivel regional. Pentru ca viitorii specialiști să dispună de abilități racordate la necesitățile actuale ale pieței muncii, în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” sunt dezvoltate mai multe programe educaționale. Acestea încurajează parteneriatele dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ, promovează tehnologia ca soluție la problemele comunitare și studierea disciplinelor STEM, pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare, indiferent de vârstă sau gen. Proiectul este implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Unul dintre obiectivele-cheie ale politicilor Uniunii Europene, inclusiv pentru țările învecinate, este realizarea unei transformări digitale rezistente. Acest fapt va asigura crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economiilor în această nouă eră digitală. Proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul oferă sprijinul necesar în abordarea lacunelor de competențe digitale în partea de sud a țării. Finanțat de Uniunea Europeană și implementat în parteneriat cu Suedia, în spiritul echipei Europa, proiectul va sprijini și startup-urile digitale. Suntem încrezători că tinerii din regiunea Cahul vor profita de oportunitățile oferite prin intermediul acestui program inovator de sprijin al UE. ”

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Provocările cu care se confruntă lumea întreagă fac ca schimbările în știință și tehnologie să se accelereze. Este imperativ să fie dezvoltate abilitățile de care au nevoie băieții și fetele pentru a reuși în secolul al XXI, pe de o parte, iar pe de altă parte – să fie dotați profesorii cu cunoștințe, experiență și instrumente adecvate pentru a menține standardele înalte de educație pentru elevii din toată Moldova. Credem că programele educaționale sinergice și inclusive, dezvoltate de ATIC în parteneriat cu Uniunea Europeană și Suedia vor genera rezultate tangibile, transformând Moldova într-un centru regional competitiv de inovare și tehnologie.”

Programe educaționale pentru orice vârstă

„EU4Moldova: Startup City Cahul” prevede un șir de programe destinate sporirii abilităților interpersonale și profesionale, pentru orice doritor de a-și dezvolta competențele sau de a profesa în IT. Printre cele mai importante inițiative implementate în anul curent sunt:

  • „Tekwill în fiecare școală” – cursuri pentru elevii care își doresc să învețe profesiile viitorului.Din 1 septembrie, elevii gimnaziilor și liceelor din regiunea Cahul sunt așteptați să studieze profesiile viitorului. Inteligența artificială, dezvoltarea de software, industria creativă și leadership-ul antreprenorial sunt cele 4 module pe care elevii din regiunea Cahul le vor studia la școală. Actualmente, mai mulți profesori din cele 31 de școli conectate la proiect participă la un program de formare continuă și mentorat pentru integrarea metodologilor inovative de predare și învățare în clasă. Cursurile sunt disponibile pentru tinerii cu vârste cuprinse între 13-18 ani și vor fi studiate opțional, în timpul orelor de clasă, pe platforma www. tekwill.online. Programul îi ajută pe elevi să-și dezvolte gândirea critică, competențele digitale sau abilitățile de comunicare. Proiectul reprezintă un parteneriatdintre USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova. În acest an, în cadrul aceleiași inițiative, vor fi dezvoltate laboratoare STEM în mai multe licee din regiunea Cahul.
  • „Startup UNI” – cursuri de antreprenoriat IT pentru studenți. Începând cu acest an academic, studenții Universității „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul vor avea posibilitatea să studieze antreprenoriatul și să obțină abilitățile necesare pentru a putea să-și transforme ideile în afaceri de succes. În cadrul unui proiect pilot, participanții la cursuri vor studia management strategic, planificare financiară, marketing, pitch-ul, dar și cum pot să atragă potențiali investitori. La finalul sesiunilor de instruire tinerii vor fi încurajați să-și aplice cunoștințele pentru a dezvolta comunitatea din care fac parte. Câțiva profesori universitari participă în aceste zile un program de formare în domeniu pentru a putea preda studenților antreprenoriatul tehnologic.

Noi proiecte dedicate regiunii Cahul pentru dezvoltarea forței de muncă profesioniste și pregătirea tinerilor pentru a putea alege o carieră în IT, vor fi implementate și în următorii ani. Acestea au scopul de crește competitivitatea economică a țării, productivitatea și capacitatea de a înregistra progrese semnificative în următorii ani. Inițiativele vor viza programe dedicate: copiilor – cursuri de instruire pentru încurajarea celor mici ca, din fragedă copilărie, să-și dezvolte competențele digitale și să-și sporească imaginația și potențialul de creație; femeilor, tinerilor și profesioniștilor non-IT – burse, certificări internaționale și instruiri pentru a crește nivelul de pregătire și expertiză în programe precum Java, Programare în C#, Rețelistică, Web Development etc.; cadre didactice – certificări internaționale și cursuri de formare în cele mai solicitate domenii pe piața muncii etc.

Ana Chirița, directoare proiecte strategice, ATIC: „Până în anul 2024, ne-am propus ca beneficiari ai inițiativelor noastre să devină aproximativ 11.500 de elevi, 500 de cadre didactice și peste 300 de studenți din regiunea de sud a țării.  Ne dorim să transformăm Cahulul într-o regiune favorabilă pentru investiții, inovații și antreprenoriat, iar prin implementarea acestor inițiative, vom aduce tehnologia mai aproape de toți locuitorii.Pe termen lung, aceasta va pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și va contribui la creșterea unei generații de oameni care să creeze acasă, în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.” 

 Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Pentru dezvoltarea proiectului implementat de ATIC, UE investește 6,8 milioane EUR, fonduri oferite prin intermediul Suediei.

 

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău