Ecaterina Dombrovscaia – femeia-exemplu care mobilizează oamenii să devină activi, să dezvolte UTA Găgăuzia

17 Mart. 2021, 14:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Irina Luca
17 Mart. 2021, 14:25 // Oameni şi Idei //  Irina Luca

Ecaterina Dombrovscaia, manager GAL „Gagauz Koraflari”, este una din femeile, care fac parte din implementarea LEADER în Republica Moldova.

Muncește pentru a mobiliza oamenii să devină activi în procesul de dezvoltare a microregiunii și, împreună cu echipa GAL „Gagauz Koraflari”, obține rezultate vizibile precum renovarea havuzului din centrul localității Beșalma – cel mai mare havuz de pe teritoriul UTA Găgăuzia, care și-a reluat funcționarea după o pauză de 25 de ani.

„Activitatea Grupului de Acțiune Locală este foarte importantă și necesară pentru locuitorii din zona noastră. Oamenii pot să-și dezvolte afacerile, beneficiază de consultanță și au încredere în ziua de mâine, aleg să rămână acasă”, susține Ecaterina Dombrovscaia.

Grupul de Acțiune Locală „Gagauz Koraflari”, reunește peste 31.000 de oameni din localitățile Baurci, Beșalma, Chirsova, Ferapontievca, Gaidar și Tomai din UTA Găgăuzia și prin activitatea sa își propune renașterea culturii, creșterea calității vieții, promovarea valorilor tradiționale, dar și dezvoltarea turismului rural.

 

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău